'5 jaar terug in ziekteproces'

Ernst Daniël Smid geeft update na hersenoperatie

13 augustus 2022 06:11 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Ernst Daniël Smid onderging vorige maand een hersenoperatie in de hoop op verlichting van zijn Parkinson-klachten. Na weken van herstel geeft hij een gezondheidsupdate.

Smid ging afgelopen juli onder het mes voor een zogenoemde DBS-ingreep. Hierbij worden diep in het brein elektroden geplaatst die elektrische pulsen afgeven waardoor de typerende fysieke uitingen van de ziekte van Parkinson significant minder worden.

Schokken

Smid had inmiddels zoveel last van de onvrijwillige schokken en trillen dat hij amper nog verstaanbaar kon praten. Ook lopen en zelfstandig eten werden steeds lastiger, ook omdat hij er amper nog energie voor had. De hersenoperatie moest er voor zorgen dat hij verlichting van zijn klachten zou ervaren. 

'Leven terug'

Aan Shownieuws vertelt de entertainer dat de ingreep zijn leven heeft veranderd, eigenlijk vanaf het moment dat hij wakker werd uit de narcose. De trillingen in zijn lijf zijn dermate afgenomen dat hij van alles weer kan: "Ik ben superblij dat ik weer kan typen, dat ik van mensen kan genieten en dat ik weer kan praten."

5 tot 6 jaar

De 69-jarige Smid heeft weer kwaliteit van leven, al blijft hij nuchter: "De ziekte op zich blijft doorgaan, maar de rare dingen die erbij horen komen nu allemaal veel later. Je wordt met zo'n operatie in principe een jaar of 5, 6 teruggeworpen in je ziektebeeld. Dat is fantastisch."

Meer over