Interview

Estavana Polman blikt vooruit op Beter Laat Dan Nooit: 'De mannen zijn heel verschillend'

6 september 2023 10:00 | sterren | Door Elselien van Dieren

© William Rutten

In Beter Laat Dan Nooit maakt sterhandballer Estavana Polman een droomreis naar Azië met tv-iconen Henny Huisman, Ad Visser, Frits Barend en Edwin Rutten. Een kleurrijk gezelschap vol verhalen. ‘Hoe langer je van huis bent, hoe emotioneler je wordt.’

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: zijn jullie allemaal heelhuids teruggekomen?

“Haha, ja, we zijn allemaal weer veilig thuis. Gelukkig maar, want de mannen zijn toch op leeftijd en het was een pittige reis met lange draaidagen. We zijn in twee weken tijd in drie verschillende landen geweest: Zuid-Korea, Cambodja en Nepal. Volgens mij vond de lokale bevolking ons wel een bijzonder reisgezelschap.”

Kende je de mannen al?

Frits kende ik al een beetje, de rest eigenlijk niet. Natuurlijk wist ik wie ze waren, maar het generatieverschil tussen ons is groot. Ik ben dertig, dus de programma’s die zij maakten, heb ik nooit gezien. Ik heb me natuurlijk wel ingelezen, maar ik wilde voor vertrek ook weer niet te veel over ze weten. Het leek me juist mooi om de mannen echt tijdens de reis te leren kennen.”

Is dat gelukt?

“Absoluut! Doordat je zo intensief met elkaar optrekt, heb je snel persoonlijke gesprekken. De mannen zijn heel verschillend. Henny is de lachebek van de groep, die maakte iedere drie seconden een nieuwe grap. Ad is een heel inspirerende verhalenverteller. Edwin is echt een lieverd, die wil je de hele dag wel vasthouden. En Frits kan heel goed van het moment genieten, dat is heel leuk om te zien.”

Henny Huisman wilde een openbare crematie bijwonen en Ad Visser wilde naar het Cambodjaanse tempelcomplex Ankor Wat. Heb je ieders wensen kunnen vervullen?

“Zonder al te veel te verklappen: er zijn inderdaad dromen in vervulling gegaan. Ik merkte dat de mannen zich bewust waren van het feit dat ze zo’n verre reis misschien wel nooit meer zouden maken. Dat zorgde voor mooie, maar ook ontroerende momenten. Hoe langer je van huis bent, hoe emotioneler je wordt.”

Jij ging op reis zonder je partner Rafael van der Vaart en dochter Jesslynn. Hoe was dat voor jou?

“Ik kan best eventjes zonder Raf, maar twee weken zonder Jesslynn vond ik lang. Toen ik voor dit programma gevraagd werd, heb ik wel even getwijfeld. Ook omdat ik helemaal geen tv-ervaring heb. Zo’n programma maken is toch iets anders dan aanschuiven in een talkshow en een beetje ouwehoeren. Maar Rafael heeft me overtuigd om het toch te doen. Hij zei: ‘Dit is een van de mooiste programma’s die je kunt maken. Waarom zou je het niet doen?’”

Had Rafael presentatietips voor je?

“Nee, hij zei dat ik gewoon lekker mezelf moest zijn. Ik zie dit ook niet als een presentatieklus, ik was echt de reisleidster van de groep. Daardoor kon ik dichtbij mezelf blijven.”

Wat heeft op jou de meeste indruk gemaakt deze reis?

“Ik ben voor een handbaltoernooi een keer in Zuid-Korea geweest, maar dan zie je alleen de sporthal en loop je nog een rondje door de buurt van je hotel. Ik vond het heel bijzonder om nu echt te zien hoe mensen in Azië leven. Hoewel ze vaak weinig hebben, zijn de mensen toch gastvrij en gelukkig.”

Gaan we je in de toekomst vaker op tv zien?

“Voorlopig ligt mijn focus op handbal, het nieuwe seizoen gaat weer bijna beginnen. Ik heb ook niet de ambitie om tv-presentatrice te worden, maar mocht er in de toekomst weer een programma als Beter Laat Dan Nooit op mijn pad komen, dan wil ik daar wel over nadenken.”

Heb je nog contact met de mannen?

“Zeker, ik heb ze net nog een hartje gestuurd in onze groepsapp. Daar zullen we als het programma straks wordt uitgezonden ook wel weer druk in gaan appen. Ik ga zelf niet meteen kijken, het is toch gek om jezelf te zien op tv. Laat mijn moeder en Raf eerst maar kijken, dan hoor ik wel of het leuk was. Ik heb in ieder geval enorm van de reis genoten. We gingen weg als vreemden, maar ik ben echt van deze mannen gaan houden.”

Beter Laat Dan Nooit is vanaf 6 september 2023 elke woensdag om 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over