“Eva Jinek heeft last van Betty Boop-effect”

20 februari 2015 11:00 | sterren | Door Televizier

© Hermien Lam

Eva Jinek krijgt veel kritiek op haar talkshow. Mediapsycholoog Jaap van Ginneken weet wel hoe dat komt: het Betty Boop-effect.

Jaap van Ginneken is niet verbaasd over al het commentaar op Eva Jinek, vertelt hij in het AD. Hij noemt het een ‘Boopsie-effect’, vernoemd naar het sexy stripfiguur Betty Boop.

Bitch of babe

Van Ginneken legt uit dat vrouwen wel voordelen kunnen hebben van hun uiterlijk, maar dat dat eenmaal aan de top vaak omkeert. Veel mensen denken dan namelijk dat de dames hun hoge positie alleen maar aan hun uiterlijk te danken hebben. “Je ziet het ook in de politiek: vrouwen zijn vaak een bitch of een babe,” aldus de mediapsycholoog. “Ik verwacht dat Jinek zich verder zal ontwikkelen en door ervaring steeds losser met kritiek zal omgaan.”

Frits Barend

Talkshowkoning Frits Barend denkt ook dat vrouwen meer kritiek krijgen dan mannen. “Sonja Barend kreeg in haar tijd ook een hoop te verduren.” De Barend & Van Dorp-host verbaast zich erover: “Wat maakt het nou uit of er twee lelijke mannen zitten zoals Henk en ik of een mooie vrouw? Waar hebben we het over?”

Catherine Keyl

Net als Frits Barend vindt oud-talkshow-diva Catherine Keyl het onterecht dat vrouwen meer dan mannen op hun uiterlijk worden beoordeeld: “Pauw en Witteman zagen we jarenlang in slecht zittende pakken en daar hoorde je nooit iemand over.” Catherine noemt Jinek een verrijking.

Lees ook: Eva Jinek keert in de zomer terug op met haar talkshow.

Meer over