'Zo massaal'

Eva Jinek schrok van conclusies rapport Van Rijn

24 februari 2024 09:25 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO
Eva Jinek noemt de conclusies van de Commissie Van Rijn over het grootschalig grensoverschrijdend gedrag binnen de NPO 'vreselijk'. Maar ze heeft er zelf niets van gemerkt. 

In een interview met de weekendeditie van het AD reageert de 45-jarige talkshowhost voor het eerst publiekelijk op de situatie bij haar nieuwe werkgever.

Smet

Het rapport Van Rijn concludeerde dat er binnen de NPO op grote schaal sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Eva zegt daarover: "Er zit nu een smet op de wereld waarin ik werk, de wereld die ik al twintig jaar zo betoverend vind. Dat vind ik heel erg. Ik heb vooral te doen met al die mensen die al die jaren hiermee hebben rondgelopen en het gevoel hadden dat ze het nooit konden vertellen."

Ervaring

Jinek werkte zelf als nieuwslezeres bij de NOS en presenteerde diverse talkshows. Ondanks de massaliteit van de incidenten zegt ze ze zich 'niets' te kunnen voorstellen bij de excessen die in het rapport beschreven staan: "Niet bij schreeuwen, niet bij woede-uitbarstingen. Het zit niet in mij, maar ik geloof ook niet dat het werkt."

Prestatie

Sowieso ziet Jinek het nut er niet van in: "Mensen gaan niet beter presteren als ze ongelukkig of bang zijn. Het is totale waanzin te denken dat dit nodig zou zijn om tot een prestatie te komen."

Meer over