Eva van de Wijdeven over haar overtuigende rol in Celblok H.

31 Maart 2014 11:19 | sterren | Door Televizier

Eva van de Wijdeven (29) is zonder twijfel de meest angstaanjagende vrouw in Celblok H. De actrice verbaast vriend en vijand in de rol van Freddy Hendriks.

Freddy Hendriks heeft de wind er goed onder op de vrouwenafdeling van de gevangenis in de dramaserie Celblok H. In de machtsstrijd met Lex is de lesbische krachtpatser met de grote mond aan de winnende hand. Zeker nu ze het voortouw neemt bij de hervormingsacties.

Penoza

Eva van de Wijdeven is de actrice achter stoere Freddy. Zij brak door in de jeugdserie Dunya en Desie (2002-2004), als de hartsvriendin van een Marokkaans meisje. Hoofdrollen in Vuurzee, Het Schnitzelparadijs en A’dam - E.V.A. volgden. Ook in de bios en het theater deed ze van zich spreken. In Penoza vertolkte Eva eerder al eens een crimineel type, drugsdealer Reina die zo jammerlijk aan haar einde kwam.

De onderwereld

„Ik denk niet dat ze me voor zo’n rol vragen omdat ze vinden dat de onderwereld goed bij me past”, vermoedt Eva. „Het is meer omdat het personage bepaalde overeenkomsten met mij heeft. Hard zijn en spelen met je charmes om te krijgen wat je wilt, is een kant die ik in me heb en die heel erg past bij Freddy.”

Rauwe kanten

In een ander interview bekende ze: „Natuurlijk zit er een Freddy in Eva en andersom. Die rauwe kanten van Freddy komen er bij mij natuurlijk niet dagelijks uit, maar ze zitten wel in me. In Celblok H krijg ik de kans om ze te laten zien. Het is heel jongensachtig. Ik mag spierballen en tatoeages laten zien en ik kan helemaal losgaan in deze rol. Die kans krijg je als actrice in Nederland niet zo vaak.”  

Isa Hoes vertelde eerder al over haar rol in het succesvolle Celblok H.

Meer over