Interview

Fabian Franciscus over de nieuwe spelshow The Genius: 'Je moet bondjes vormen'

3 oktober 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© NTR

In de nieuwe spelshow The Genius moet een groep intellectuelen, creatievelingen en onconventionele denkers samenwerken én elkaar te slim af zien te zijn. Cabaretier Fabian Franciscus vertelt over dit bijzondere programma.

Wat is ‘The Genius’?

“Dat vroegen we ons als kandidaten ook af. Het is een Koreaans format vol verrassingen en twists. Vooraf was bewust niet heel duidelijk wat de bedoeling was. We wisten dat mensen met verschillende competenties tegen elkaar gingen strijden: een strafpleiter tegen een kunstenaar, een olympisch bokser tegen een topschaker. Om te winnen moest je tijdens de spellen ook bondjes vormen. Dat klinkt wazig, maar de bedoeling was dat we gaandeweg het spel de regels gingen begrijpen. Die onduidelijkheid is niet handig als je, zoals ik, autisme hebt.”

_______________________________________________________________________________

Elke dag de beste tv, film en serie-tips direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

_______________________________________________________________________________

Wat is jouw competentie?

“Ik heb ooit het hoogbegaafdheidslabel op m’n hoofd geplakt gekregen. Ik denk ook heel systematisch en dat is interessant voor een spel waarin alles draait om strategie. Maar in het begin vond ik het wel heel stressvol. Juist omdat je zo weinig weet is het moeilijk om te bepalen wat de beste strategie is. Daar kon ik heel veel tijd aan verliezen. Die onzekerheid maakt het ook lastig om samen te werken met mensen, zeker als zij een andere strategie volgen en zich niet aan de regels van het bondje houden.”

Hoe ging je om met die stress?

“Vooraf was geregeld dat ik kon rusten als dat nodig was en ik mocht ook mijn psycholoog bellen. De start was echt pittig, de opnames van het eerste spel duurden uiteindelijk twaalf uur. Ik ben toch doorgegaan omdat ik niet wil dat mijn belemmeringen een beperking zijn. Door de situaties in The genius heb ik ook geleerd om meer mijn intuïtie te volgen. Dat pakte deels goed uit en deels niet zo goed. Ik ben benieuwd hoe ze het in beeld gaan brengen.”

Het NTR-programma The Genius is vanaf 3 oktober 2022 wekelijks om 21:25 uur te zien op NPO3.

Meer over