Famke Janssen hekelt leeftijdsdiscriminatie in Hollywood

25 april 2016 13:41 | sterren | Door Televizier

© 20th Century Fox

Vrouwen op leeftijd krijgen in Hollywood amper nog rollen terwijl mannen vrij spel hebben. Pure discriminatie, meent actrice Famke Janssen (51).

Famke deed haar uitspraken in een interview met het Amerikaanse radioprogramma Entertainment Weekly.

Jean Grey

In 2000 speelde Famke de telepathische Jean Grey in de eerste X-Men films, een rol die ze in de twee vervolgfilms ook op zich nam. Daarna ging de filmreeks over op prequels, waardoor alle castleden logischerwijs door jongere acteurs werden vertolkt. Zo wordt Jean in de komende film, X-Men Apocalypse, gespeeld door de 20-jarige Sophie Turner (bekend als Sansa Stark uit Game of Thrones). Famke weet zeker dat Sophie een goede performance gaat neerzetten, maar toch zit het haar niet lekker.

"Seksuele discriminatie"

De vorige X-Men film, Days of Future Past, speelde zich namelijk af in de jaren 70 en in dat verhaal was ruimte voor Patrick Stewart en Ian McKellen die de 'oude' professor Xavier en Magneto speelden. Wat Famke betreft zou er dus ook plek moeten zijn voor haar als 'oude' Jean in X-Men Apocalypse. Ze had het zelfs voorgesteld aan de producenten, maar die hulden zich in stilzwijgen. "Puur een kwestie van seksuele discriminatie: Alleen de mannen mogen blijkbaar ouder worden." 

Blacklist 

Overigens staat Famke wat acteerklussen betreft, zelfs ondanks haar "rijpere" leeftijd, niet bepaald op de zwarte lijst. Ze speelde onlangs een gastrol in How To Get Away With Murder en mogelijk gaat ze de hoofdrol spelen in een spin-off van de populaire misdaadserie Blacklist.

Meer over