Famke Janssen sloeg vaste rol in Star Trek af

25 februari 2016 11:09 | sterren | Door Televizier

© Screenshot Star Trek TNG

Famke Janssen kreeg begin jaren 90 een vaste rol aangeboden in Star Trek: Deep Space Nine. Een droom voor menig acteur, toch bedankte ze voor de eer.

Janssen blikte terug op haar besluit in een interview met Star Trek.com.

Kamala

Famke viel op bij de Star Trek producenten toen ze in 1990 een gastrol kreeg in Star Trek: The Next Generation. Ze speelde de buitenaardse Kamala die als een blok viel voor Enterprise kapitein Jean-Luc Picard (Patrick Stewart). Het was Famke's allereerste tv-rol in de Verenigde Staten: "Ik vond het doodeng omdat ik nog totaal geen ervaring had met televisie. Het gaat allemaal zo enorm snel en ook de scripts veranderen voortdurend, daar ben ik na al die jaren nog steeds niet aan gewend. Ik moest de meest gekke dingen zeggen als Kamala en zo goed was m'n Engels toen nog niet eens!"

Famke en Patrick Stewart

Ze had wel veel steun aan Patrick Stewart, die na vijf seizoenen Star Trek het klappen van de zweep inmiddels als geen ander kende. "Hij stelde me gerust en gaf me handige tips, ik was echt nog zo groen als gras. Zo adviseerde hij me om hem in slechts één oog aan te kijken in plaats van allebei. Blijkbaar schoten mijn ogen als een gek op en neer." Jaren later zouden Famke en Stewart als professor Xavier en Jean Grey maar liefst drie succesvolle X-Men films maken.

Jadzia Dax

De makers van de Star Trek spinoff Deep Space Nine waren dermate onder de indruk van Famke dat ze haar een rol aanboden in hun nieuwe serie. Ze zou Jadzia Dax spelen, een bloedmooie jonge vrouw met een wormachtige symbiont in haar buik die eeuwen aan kennis en levenservaring bevatte van al z'n vorige gastheren. Famke sloeg het aanbod af toen ze hoorde dat ze een contract voor zeker zes jaar moest tekenen: "Daar was ik toen echt niet aan toe. De meeste acteurs doen een moord voor dat soort vastigheid, maar ik word er juist onrustig van. Ik wil graag m'n vrijheid behouden." Het lijkt er op dat de makers het uiterlijk van Famke in gedachten hielden toen ze de rol uiteindelijk gaven aan actrice Terry Farrell.

Afbeelding

Famke is niet de enige Nederlander die bijna in Deep Space Nine had gezeten. Acteur Derek de Lint onthulde onlangs dat hij nét naast de hoofdrol in de sci-fi klassieker greep.

Meer over