Filmgodin Anita Ekberg (83) overleden

De Zweedse actrice Anita Ekberg is op 83-jarige leeftijd overleden. Anita werd wereldberoemd door de film La Dolce VIta uit 1960.

De blonde seksbom overleed in Italië waar ze al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw woonde. Ekberg was al jaren ziek, ze brak een paar jaar geleden haar heup toen ze ten val kwam door een duw van een van haar huisdieren, een deense dog. Daarna kwam het nooit meer echt goed met de actrice.

Trevi Fontein

Een wereldwijd sekssymbool werd Ekberg nadat ze in de Romeinse Trevi-fontein had gepoedeld onder toeziend oog van Marcello Mastroianni in La Dolce Vita, de legendarische film van Frederico Fellini (Mastroianni weigerde zelf het water in te gaan omdat hij het te koud vond). Daarna zou de Zweedse altijd in Italië blijven wonen.

Miss Zweden

Ekberg kreeg een kans op een filmcarrière nadat ze in 1950 Miss Zweden werd. Het jaar daarop mocht ze meedoen aan de Miss Universe verkiezingen in Amerika. Daar won ze niet, maar ze kreeg wel een filmcontract in Hollywood. In Amerika had ze tegenspelers als Henry Fonda en Frank Sinatra en won ze een Golden Globe. Maar de echte roem kwam pas met La Dolce Vita.

Affaires

Op liefdesgebied stond de Zweedse haar mannetje. Ze had affaires met Sinatra, Rod Taylor, Errol Flynn, Gary Cooper, Tyrone Power en Yul Brynner. Ze trouwde en scheidde tweemaal. Eerst met de Britse acteur Anthony Steel, van 1956 to 1959 en van 1963 tot 1975 met de Amerikaanse acteur Rik van Nutter.

Berooid

De laatste jaren van Anita Ekberg waren moeizaam. In 2011 maakte de actrice bekend dat ze volledig berooid was. Terwijl ze in het ziekenhuis in Rimini met een gebroken heup lag, beroofden onverlaten haar huis en staken het in de brand. Ze voelde zich gedwongen financiele hulp te vragen aan de Fellini Foundation.

Afgelopen vrijdag overleed ook al modekoning Frans Molenaar

Reageren