Finalist Yvone Smink over Everybody Dance Now

De 22-jarige Yvonne staat vanavond in de finale van Everybody Dance Now . Ze wil Nederland laten zien dat paaldansen ook sportief kan zijn.

Waarom ben je begonnen met paaldansen?

"Een vriendin van me deed aan paaldansen. We waren een keer samen in de kroeg waar een paal stond. Mijn vriendin zei toen: ‘Yvonne je moet echt even op de kop’, en toen heb ik me laten overhalen en ging aan de paal hangen. Ik besloot om in een sportieve omgeving te gaan oefenen. Ik had al veel kracht en lichaamscontrole doordat ik altijd heb geklommen. Ik raakte er echt helemaal aan verslaafd.”

Is paaldansen een moeilijke sport?

"Het is zeker niet eenvoudig, maar iedereen kan het. Je begint door aan je armen te hangen en simpel te draaien. Als je echt gaat trainen heb je wel spierkracht en lenigheid nodig. Net als bij elke andere sport eigenlijk.”

Waarom moet jij de finale ­winnen?

"Omdat ik heel veelzijdig ben. Ik heb kracht, lenigheid, veel uithoudingsvermogen en een goede controle over mijn lichaam. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik weet niet of het lukt om te winnen; dat vind ik lastig te zeggen. Ik denk dat ik wel voor een andere stijl ga dan tijdens de liveshow. Toen was het best wild, ik denk dat het nu ingetogener wordt. Ik doe overigens niet alleen voor mezelf mee, maar ook voor de paaldanswereld. Het is best een aparte dansstijl en er zijn veel vooroordelen over. Mensen denken altijd gelijk aan erotiek, terwijl je ook sportief kunt paaldansen. Ik hoop die vooroordelen weg te nemen door paaldansen als sport neer te zetten.”

Wat zou je eigenlijk willen doen met het prijzengeld?

"Het klinkt heel cliché, maar ik wil graag naar Amerika. In de Verenigde Staten is paaldansen als sport heel normaal. Ik wil daar heel graag trainen en een instructeursopleiding volgen. Alles wat ik daar leer, wil ik meenemen naar Nederland. Dan kan ik hier paaldans­evenementen of -wedstrijden organiseren. En alles wat ik daar leer kan ik toepassen in mijn eigen paaldansschool.”

En wat als je niet wint?

"Professioneel paaldansen wordt moeilijk, daar is helemaal geen vraag naar. Ik doe wel vaak mee aan wedstrijden in het buitenland. Dit jaar het WK in Londen, bijvoorbeeld. Dat ga ik gewoon doorzetten. Daarnaast blijf ik paaldansles geven. Ik ga niet stoppen, maar ga gewoon lekker door.”

Reageren