Floortje Smit over The Voice Of Holland

9 November 2012 14:13 | sterren | Door Televizier

De liveshows in ‘The Voice of Holland’ beginnen! Wat vindt kandidate Floortje Smit van de talentenjacht?

Het is te hopen voor Floortje Smit dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst; de zangeres heeft al aan diverse talentenjachten op tv meegedaan, maar won nooit. Als vijftienjarige werd Floortje bijvoorbeeld vierde bij de Soundmixshow met Hero van Mariah Carey. Bij de derde editie van Idols moest ze het in de finale afleggen tegen Raffaëla, en bij Sterren dansen op het ijs verloor ze van Sander Foppele. In 2010/2011 speelde ze de rebelse Ozzy in de musical We will rock you.  

Waarom doe je als gevestigd artiest mee aan The voice of Holland?

„Nadat ik was gevraagd, heb ik lang gewacht met het nemen van een beslissing. Zitten mensen hierop te wachten, snijd ik mezelf niet in de vingers? Ik denk dat ik op een gegeven moment het licht zag. Ik dacht: wat heb ik eigenlijk te verliezen? Het ergste wat je kan gebeuren, is dat de juryleden zich niet omdraaien. Je moet in dit vak niet bang zijn om risico’s te lopen. En je moet zorgen dat je aandacht krijgt. De platenmaatschappijen nemen geen artiesten meer aan, hoe goed je ook zingt. Daarbij is The voice  voor mij een kans om met de juiste mensen te werken. Dat geluk heb ik nog niet gehad. Ik zie dit als een laatste poging om als solozangeres een voet aan de grond te krijgen.” 

Waarom heb je Roel van Velzen als coach gekozen?

„Toen alle vier juryleden zich bij de blind auditions voor me hadden omgedraaid en ik van verbazing een half uur met een hand voor m’n mond had gestaan, dacht ik: ik ga doen wat mijn gevoel me ingeeft. Wat Roel zei, trok me over de streep: hij had het over op zoek gaan naar je eigen identiteit, naar wie je echt bent. Dat bleef zó hangen bij me. Roel draait zich niet voor de eerste de beste om en is niet bang een risicootje te nemen. Dat is precies wat ik zocht.”   

Wat kun je van Roel leren?

„Roel is een fantastische muzikant; hij is zó ontzettend muzikaal. Alleen al de manier waarop hij een arrangement van een liedje maakt... Hij denkt met je mee en ik vind hem heel erg eigen en oprecht. Hij zegt eerlijk hoe hij ergens over denkt, zonder veren in m’n kont te steken. Dat is heel goed; daar leer ik van. Om te beginnen moet ik met hem aan mijn hoge uithalen werken. Daar ben ik goed in, maar je kunt niet in elk liedje letterlijk het achterste van je tong laten zien. Soms is het de kunst om een nummer zonder uithalen in het hart van de luisteraar te laten terechtkomen.” 

Hoe hoog schat je je kans in dat je The voice gaat winnen?        

„Geen idee. Ik ben niet de enige met ervaring die nog in de race is; er zijn meer deelnemers die hun mannetje staan op het podium. Het niveau van The voice is dit seizoen weer extreem hoog, dus ik zal me heel erg moeten focussen op waar ik goed in ben. Maar nu ik de liveshows heb gehaald, ga ik ook proberen ervan te genieten. En wat er ook gebeurt: ik hoop niet dat ik weer tweede word, zoals in Idols en Sterren dansen op het ijs. Het liefst natuurlijk eerste, anders; eindig ik liever lager.” 

The Voice Of Holland Live, vrijdag 20.30 uur, RTL 4

Meer over