Interview

Francis van Broekhuizen in I Can See Your Voice Kerst: 'Heerlijk om kerstliedjes te zingen'

22 december 2022 10:00 | sterren | Door Suzanna Timmer

© KRO-NCRV

Operazangeres Francis van Broekhuizen is de gast van de week in de kerstspecial van I Can See Your Voice. Hoe groot is haar liefde voor Kerst en wat zijn haar favoriete kerstliedjes?

Zong je vroeger al veel tijdens Kerst?

“Altijd. We vierden het met de hele familie waarbij zingen echt centraal stond. We zongen met ons familiekoor in kerkdiensten. En we hebben jarenlang de nachtmis gezongen in een bejaardenhuis in Katwijk. Daarna gingen we naar huis, waar we bij de kerstboom samen ook weer liedjes zongen. We kregen dan altijd een heerlijke kerstboterham met spijs en boter. Ik vind Kerstmis een heel leuk gezellig feest.”

Hoe vier je het nu?

“Tegenwoordig vier ik het nog steeds met familie en met vrienden. Het ligt eraan welke dag we waar zijn. Mijn huis is dan helemaal versierd met boom, stalletje en veel kerstlampjes. Heerlijk. Dit jaar ben ik de hele kerstvakantie te vinden in de Beurs van Berlage tijdens mijn eigen kerstshow. Daar zing ik alles van klassiek tot pop en vertel ik tussendoor een komisch kerstverhaal. Het is vooral ook de bedoeling dat het publiek de kerstliedjes meezingt.”

Wat zijn je vijf favoriete kersliedjes?

“Dat is ook van alles wat, maar wel de echte klassiekers. In willekeurige volgorde kies ik voor ‘White Christmas’, ‘Have yourself a merry little Christmas’, de twee carols ‘Away in a manger’ en ‘Hark! The herald angels sing’ en tot slot ‘Last Christmas’ van Wham!”

Aan welke kenmerken moet een goed kerstnummer voldoen?

“Er moeten van die gezellige kerstklokjes in klingelen en teksten over sneeuwlandschappen doen het bij mij ook erg goed. Het gaat ook om de manier waarop het gezongen wordt. Dan zijn vooral die ouderwetse liedjes uit de jaren 40 en 50 heerlijk om te horen. Crooners als Bing Crosby en Frank Sinatra zingen zo mooi warm en gloedvol.”

Welk kerstnummer zing je zelf het liefst of zing je graag mee?

“Eigenlijk alles, haha. Ik vind het heerlijk om kerstliedjes te zingen. Vooral vierstemmige carols zijn heel leuk om samen ten gehore te brengen. Maar ik zing ook alles mee wat ik op de radio hoor voorbijkomen.”

Wat kunnen we verwachten van het kerstduet in ‘I can see your voice?’

“In ieder geval is het de bedoeling dat het vooral heel feestelijk en kerstachtig gaat worden. Ik zing een prachtig duet met het lied ‘Oh holy night’ en hoop dat iedereen verrast wordt door de kandidaat met wie ik het mag gaan zingen! Ik vind het zelf in ieder geval een heel leuk programma om naar te kijken. De eerste keer dat ik meedeed als panellid vond ik het al heel moeilijk om te raden wie goed kon zingen of niet. Dat is nu ook weer het geval.”

De kerstspecial van I Can See Your Voice is op 22 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over