Interview

Freek Vonk spreekt de voice-over in van The Green Planet: 'Je moet niet iemand proberen na te doen'

25 februari 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Ivo Borkus

In The Green Planet wordt het geheime en bizarre leven van planten onthuld. Freek Vonk, dé voice-over van natuurseries bij de EO, voorziet het geheel van commentaar.

Wat is er in ‘The Green Planet’ te zien?

“Planten worden vaak ten onrechte gezien als saaie decorstukken in een landschap. De werkelijkheid zit heel anders in elkaar. Planten zijn net zo agressief, competitief, meedogenloos en zelfs aangrijpend als dieren. Geloof me, hierna bekijk je je kamerplanten vanuit een heel ander perspectief!”

Hoe word je een goede voice-over?

“Door mijn Haagse tongval thuis te laten, haha. Maar nee, ik ben wel degelijk flink aan de slag gegaan met stemcoaches. Het tempo, de energie, de uitspraak, het volume, alles is belangrijk. Er zit van nature al veel beleving in mijn stem, maar ik moet niet te veel afleiden van de beelden.”

Welke uitdagingen kom je tegen bij het doen van een voice-over?

“Het vergt veel inspanning en energie om een aflevering in te spreken. De teksten worden dan wel aangeleverd, maar ik pas ze altijd zelf nog aan: ik wil het zoveel mogelijk in mijn eigen woorden vertellen. Een andere uitdaging is hoe ik sommige namen van soorten moet uitspreken. We moeten vaak achter de Nederlandse naam van een plant of dier aan en die is er soms niet. Er was bijvoorbeeld een keer een Zuid-Afrikaanse kikker in beeld waar alleen een lokale naam voor te vinden was. Maar was het nou een bláasoppie of een blaasóppie?”

Heb je voorbeelden van wie je het vak probeert af te kijken, zoals Sir David Attenborough?

David Attenborough is inderdaad de grote legende. Hij is rustig en beheerst, maar toch doordrenkt van passie en beleving. En vaak ook met een vleugje heerlijke droge humor. Maar hoe inspirerend hij ook is, uiteindelijk moet je als voice-over niet gaan proberen om iemand na te doen. Als je authentiek blijft komt de boodschap veel beter over dan wanneer je een kopie wordt van iemand anders. Het belangrijkste is dan ook dat je praat op een manier die bij je past, anders wordt het ongeloofwaardig.”

Heb je zelf iets geleerd van ‘The green planet’?

“Natuurlijk wist ik als bioloog dat planten net zo vastberaden zijn om te overleven als dieren, maar de manier waarop dit is vastgelegd heeft mij het meest verbaasd. Je ziet de wereld vanuit het perspectief van de planten zelf. En geloof me, het is verbijsterend wat ze allemaal recht onder onze neus in hun schild voeren.”

Jij krijgt een zaterdagavondshow op NPO 1. Komen er nog meer tv-projecten aan?

“Klopt als een bus! In Freeks Saturday Night Safari neem ik het publiek mee naar de mooiste en bijzonderste plekken ter wereld en bespreken we de gaafste dieren en planten. Ik ben heel benieuwd hoe het wordt ontvangen. Verder zitten er altijd wel nieuwe projecten in het vat, maar daarover kan ik nog niks zeggen.”

The Green Planet is vanavond zaterdag 25 februari wekelijks om 19:05 uur te zien bij EO op NPO1.

Meer over