Vooruitblik

Fresia Cousiño Arias over Het Perfecte Plaatje op Reis: 'Ik houd wel van een uitdaging'

15 mei 2024 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© William Rutten

Verslaggeefster en ESPN-presentatrice Fresia Cousiño Arias kwam er tijdens Het Perfecte Plaatje op Reis achter dat haar hart bij de spontane straatfotografie ligt. ‘Modellen vertellen hoe ze moeten staan is niet mijn ding.’

Waarom doe je mee aan Het Perfecte Plaatje op Reis?

“Ik hou wel van een uitdaging en Het Perfecte Plaatje op Reis trok mij enorm. Het voordeel van het programma is dat je lekker in een bubbel zit, waardoor je je er helemaal op kunt storten. Dat past goed bij mij, want als ik iets doe, wil ik het vol overgave doen, zonder afgeleid te worden.”

Wat heb je met fotografie?

“Ik heb nog nooit professioneel gefotografeerd, al heb ik wel veel gemonteerd voor televisie. Ik heb ook documentaires gemaakt, dan ben je wel bezig met compositie, licht en het bouwen van een setting. In mijn werk als voetbalverslaggever staat duidelijk vast wat ik moet maken. Daardoor sta ik iets minder in verbinding met de creatieve kant van mezelf. Voor mij was de uitdaging die kant te ontdekken.”

Hoe heb jij je voorbereid?

“Om ergens onbevangen in te kunnen gaan en ervan te kunnen genieten heb ik juist voorbereiding nodig. Ik werk soms met een cameraman die ook fotograaf is, hem heb ik gevraagd om met mij te oefenen. We zijn een dag op pad geweest en ik heb bij hem meegekeken. Hoe doet hij het en waarom maakt hij bepaalde keuzes? Ik merkte al snel dat het een kwestie van inzicht is, niet heel bemoedigend. Verder heb ik nog boeken gelezen, fotografietijdschriften gekocht en veel naar foto’s gekeken.”

Wat zijn jouw valkuilen?

“Het is een programma met veel stress en ik kan in zo’n situatie best snauwerig zijn. Je vergeet binnen een seconde volledig dat er camera’s bij zijn. Ik kom uit de topsport en werk met alleen maar mannen, ik heb dan ook een directe manier van communiceren. Dat is mijn valkuil, dat ik in een soort ‘terrorstand’ schiet. Soms is iets meer in de ontspanning ook prima. Als je vanuit de rust om je heen kijkt zie je misschien andere dingen.”

Wat voor type fotograaf ben jij?

“Ik ben meer van het spontane, houd niet van ensceneren. Ik wil de straat op met een camera, iets zien wat ik mooi vind en daar een foto van maken. De straatfotografie is iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Modellen vertellen hoe ze moeten staan is niet mijn ding.”

Je deed ook al mee aan ‘Wie is de Mol?’, wat vond je leuker?

Wie is de Mol?, omdat het spel daar de hele tijd doorgaat. Al moet ik zeggen dat ik hier tijdens de opnames meer heb kunnen genieten. Bij Wie is de Mol? gaat het altijd maar door, ook tijdens het eten. Bij Het Perfecte Plaatje op Reis ga je na een fotoshoot gezellig samen eten. Waar ik nog aan mee wil doen? Ik heb wel een lijstje, maar dat ga ik niet vertellen. Expeditie Robinson is het in ieder geval niet.”

Het Perfecte Plaatje op Reis is vanaf woensdag 15 mei 2024 wekelijks om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over