Interview

Frits Sissing zet zich opnieuw in voor het KWF: 'Hoop dat kijkers net zo enthousiast zijn als wij'

30 mei 2022 10:00 | sterren | Door Lydia van der Weide

© Wessel de Groot

De jaarlijkse tv-show van AVROTROS, NPO en KWF is in een nieuw jasje gestoken. Presentator Frits Sissing en street artist Judith de Leeuw kijken uit naar de bijzondere avond, die Voor het Leven heet.

“Kanker is een emotioneel, zwaar onderwerp. Tegelijkertijd is het een onderwerp van hoop. Juist dát willen wij deze avond uitstralen.” Frits Sissing, bekend van Maestro en Tussen Kunst & Kitsch, klinkt vastberaden. Op 30 mei presenteert Frits live vanuit Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug, de tv-show Voor het Leven. Het is de kersverse naam van de bekende, jaarlijkse tv-show dat voorheen Nederland Staat op tegen Kanker heette. De tv-show is helemaal vernieuwd.

Lees ook: TV-show Sta op tegen Kanker in een nieuw jasje 

Frits Sissing 

“In de twaalf jaar dat we deze tv-show maken, is er veel onderzoek gedaan,” vertelt Frits. “Dat heeft tot een hoop nieuwe ontwikkelingen en behandelingen geleid. Hierdoor zijn er steeds meer mensen die met kanker kunnen leven. Dit zorgt voor een nieuwe, positieve insteek. Tegelijk zijn we er natuurlijk nog niet. Daarom zoeken wij ook deze avond weer naar nieuwe donateurs voor KWF.”

Persoonlijke verhalen

Dat gebeurt als vanouds door het delen van persoonlijke verhalen en er zijn optredens, onder meer van Nielson en MEAU. Het hoogtepunt van de avond is de onthulling van een spectaculair kunstwerk van maar liefst 30 meter hoog. Het is gemaakt door de zeer succesvolle Judith de Leeuw. De 27-jarige street artist begon op haar vijftiende met graffiti. Ze vertelt: “Ik vond mezelf indertijd een loser. Dit was mijn manier om mijn frustratie te uiten.” Nu maakt Judith kunst over de hele wereld. En ze is trots dat ze nu met haar werk aandacht kan generen voor kanker.

“Het toeval wil dat ik hiervoor werd benaderd toen ik in het ziekenhuis was. Iemand die mij heel dierbaar is, onderging een chemokuur. Ik weet dus maar al te goed wat de impact van deze vreselijk ziekte is. Ik heb direct al mijn andere opdrachten gecanceld. Want ik wist: dit wil ik doen. Ik wil bijdragen aan universeel begrip voor de grote emoties rondom kanker.”

Street-artist Judith de Leeuw

Voor de persoon van wie Judith zoveel houdt, is er helaas geen hoop meer. “Het gaat om alvleesklierkanker, dat nog steeds heel laat ontdekt wordt. Wanneer het met bloedonderzoek in een veel eerder stadium kan worden opgespoord, kunnen er zoveel levens gered worden. Ik heb mijn kunstwerk gemaakt voor iedereen die door extra onderzoek uiteindelijk nog wél een kans gegund is.”

Judith liet zich inspireren door drie patiënten, die in Voor het Leven hun persoonlijke verhaal vertellen. “Wat mij raakte, is dat ze alle drie intenser zijn gaan leven na hun diagnose. Ze waarderen mooie momenten nu nog meer. Zoals Kelly, die een kindje heeft van vier jaar oud. Zij vertelde een anekdote die me ontroerde. Kelly heeft borstkanker en op een dag plakte haar kindje een pleister op haar borst en zei: ‘Mama, nu krijg je van mij een magische kus op de pleister en dan is morgen alles weer goed.’ Door de kanker geniet Kelly bewuster van dit soort momenten van klein geluk.”

Voor het Leven

In Voor het Leven kopen verschillende bekende Nederlanders, zoals André van Duin en Ron Fresen, een uniek stukje van het kunstwerk. Ook kijkers kunnen een van de 10.000 exclusieve stukjes kopen. Presentator Frits Sissing: “Ik vind het een prachtige, symbolische actie. Ik hoop dat de kijkers er net zo enthousiast over zijn als wij. En dat ze, ondanks dat er in de nieuwe opzet van het programma niet meer naar ons gebeld kan worden maar alles online zal gaan, een stukje zullen gaan kopen. Want net wat Judith zegt: dit kan in de toekomst zoveel mensen het leven redden.”

De tv-uitzending Voor het Leven is op 31 mei om 21:45 uur te zien op NPO1.

Meer over