Frits Sissing over Maestro

8 november 2012 13:38 | sterren | Door Televizier

Donderdag start het nieuwe AVRO-programma Maestro. Televizier.nl vroeg aan Frits Sissing of klassieke muziek ook leuk kan zijn.

Wat heb jij met klassieke muziek?

“Niet heel veel. Bij ons thuis luisteren we alleen op zondagochtend naar klassieke muziek, bij het afbakken van de croissantjes. Ik merk wel dat ik door de voorbereiding aan dit programma, en door te kijken naar de buitenlandse versie, op een hele andere manier naar klassieke muziek kijk en luister. Door de ogen van een dirigent gaat de muziek veel meer leven.”

Alle kandidaten zijn onervaren, merk je wel dat ze beter worden? 

"Wij zijn nog maar net begonnen, maar in het buitenland hebben we dat wel gezien. We hebben gemerkt dat de deelnemers veel dingen oppikken omdat ze les krijgen. Het dirigeren gaat elke week een stukje beter."

Hoe hebben jullie de kandidaten eigenlijk gevonden? 

“Alle deelnemers hebben in hun jeugd gefantaseerd over het staan op de bok. Het is een soort jongensdroom die voor ze uitkomt. Voor hen is het ook spannend dat ze iets kunnen doen wat normaal niet mogelijk is. Iedereen kan wel gaan dansen of van een duikplank springen. Maar dit kan je niet zomaar proberen, want waar zit er nou een orkest van 65 man voor je klaar?” 

Ga je zelf nog op de bok staan? 

“Jazeker, in de eerste uitzending ga ik het zelf proberen en ik kan vertellen dat het verdomde moeilijk is. Het lukte me maar niet om het orkest aan de praat te krijgen. Op een gegeven moment ben ik zelfs gaan schreeuwen, maar dat hielp niet.” 

Wat kunnen de mensen thuis leren van het programma?

“Ik hoop dat de kijker dezelfde ontwikkeling doormaakt die heb ondergaan. Namelijk dat de mensen denken: ‘laat ik nou eens op een andere manier naar klassieke muziek luisteren’. Als de ene dirigeert dan klinkt dat heel anders dan de ander die het zelfde stuk doet.”

Iedereen moet donderdag dus gaan kijken?

“Absoluut, omdat het grote verrassing is om te zien hoe we klassieke muziek en amusement aan elkaar koppelen. Het wordt een hele vermakelijke avond met bekende klassieke nummers, waarvan je niet had gedacht dat je daar een uur naar kan luisteren.”

Voor meer informatie: Maestro

Meer over