Radiomaker en televisiepresentator

Frits Spits heeft last van hartproblemen en is onlangs gedotterd

20 januari 2023 13:26 | sterren | Door Marjolein Vos

© Stijn Ghijsen
Radiomaker en televisiepresentator Frits Spits heeft hartproblemen en is onlangs gedotterd. "Hij voelt zich goed en hoopt binnenkort weer De Taalstaat te kunnen presenteren", aldus een zegsman van KRO-NCRV.

Dit nieuws laat een woordvoerder van KRO-NCRV vrijdag aan het ANP weten.

Invaller

De woordvoerder laat weten dat Margriet Vroomans ook zaterdag de presentatie van het programma overneemt. Dit deed ze de afgelopen twee weken ook al.

Icoon

De 75-jarige Spits wordt gezien als een van de grote Nederlandse radio-iconen. Hij begon in de jaren zeventig als radiomaker bij de VARA en NOS op Hilversum 3, de voorloper van 3FM. Hij maakte beroemde programma's als De Avondspits en Tijd voor Twee. Vooral met De Avondspits bereikte hij een groot publiek.

Hij kreeg voor zijn werk op de radio onder meer meerdere Marconi Awards, de Zilveren Reismicrofoon, een Gouden Harp en de Visser-Neerlandiaprijs. En in 2019 werd Spits uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse radiomaker van de afgelopen eeuw.

Televisie

Ook op televisie zagen we hem als presentator van Nieuwsspits, Ontbijt TV en Theater van het Sentiment. Dit deed hij tot 2006, daarna ging zijn focus meer naar radio. 

Sinds 2014 presenteert hij al De Taalstaat op NPO Radio 1 en hij hoopt dus snel terug te keren. 

Meer over