Interview

Gaia Aikman speelt Maria Magdalena in The Passion Hemelvaart: 'Heel tof en speciaal'

10 mei 2024 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Remko Modderkolk

In The Passion speelde musicalactrice Gaia Aikman de eerst nog wat teruggetrokken Maria Magdalena. Maar in The Passion Hemelvaart staat haar personage op en neemt de groep volgelingen van Jezus bij de hand.

Wat vond je ervan toen je gevraagd werd voor ‘The Passion’?

“Helemaal geweldig. Het is natuurlijk zo’n groots jaarlijks event waar ontzettend veel mensen naar kijken. Zo heb ik dat ook altijd meegekregen. Ik kijk elk jaar. Dus toen ik hiervoor benaderd werd, heb ik wel even een vreugdedansje gedaan. Ik vind het heel tof en speciaal dat ik hier onderdeel van mag zijn.”

Op Witte Donderdag had je in ‘The Passion’ een bijrol. Hoe anders is dat nu?

“Na de kruisiging van Jezus staat Maria Magdalena op als leider van de groep volgelingen. Je ziet haar karakter steeds sterker worden, wat zich in The Passion Hemelvaart voor mij ook uit in meer tekst en meer zangpartijen. Wat ik een mooi en belangrijk element vind, is dat nadat in The Passion eerst een man centraal staat dat in The Passion Hemelvaart een sterke vrouw het voortouw mag nemen. Ik vind het daarom een extra bijzondere taak dat ik Maria Magdalena mag spelen.”

Wat is een mooie levensles die je zelf uit ‘The Passion’ haalt?

“Voor mij draait dat vooral om het belang van saamhorigheid en vriendschap en hoe waardevol het is dat je vertrouwen hebt in de mensen om je heen. Je moet bereid zijn voor elkaar te vechten en je moet onvoorwaardelijke liefde kunnen voelen voor degenen dicht bij jou. Kortom: wees lief voor je naasten.”

Heerst die sfeer ook achter de schermen?

“Al vanaf de eerste repetitie merkte ik al dat we een ontzettend leuke groep hebben. Omdat we zo intensief samenwerken, leren we elkaar in een korte tijd echt kennen. De saamhorigheid en gezelligheid voel ik met iedereen, zowel met de cast als de crew. Het is echt leuk. Er is helemaal geen onderling gedoe. Iedereen gaat respectvol met elkaar om en kan ook met elkaar lachen. Dus ik hoop dat de saamhorigheid die we onderling voelen straks ook weer van het scherm afspat.”

The Passion Hemelvaart is op vrijdag 10 mei 2024 vanaf 20:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.

Meer over