George Takei niet blij met coming out Star Trek personage

8 juli 2016 16:58 | sterren | Door Televizier

In de nieuwe Star Trek film blijkt dat luitenant Hikaru Sulu (John Cho) homo, getrouwd en vader is. De makers bedoelden het als eerbetoon aan George Takei, die de rol eerst speelde. Maar de 79-jarige zit daar absoluut niet op te wachten.

In een eerste reactie liet George, die een kleine 10 miljoen Facebook fans heeft, weten een homoseksuele Sulu behoorlijk jammer te vinden. Star Trek bestaat in 2016 vijftig jaar en de makers van Star Trek: Beyond wilden de in 1991 overleden Gene Roddenberry op deze wijze eren. Takei meent echt dat tornen aan de personages waar Gene destijds ziel en zaligheid in heeft gelegd bijzonder ongewenst is.

Andersgeaarde aliens

Overigens vindt George dat er wel degelijk andersgeaarden in Star Trek thuishoren. Eén van de kernboodschappen van de show is tolerantie en acceptatie van anderen, hoe vreemd, buitenaards of andergeaard ze ook zijn. Toch is Sulu straks de eerste in een franchise met 13 films en 5 tv-series die niet hetero is. Takei verwelkomt de vooruitgang, maar had liever gezien dat de schrijvers een gloednieuw gay personage in het leven hadden geroepen.

Puur voor de vorm

Dat leidde weer tot een reactie van Simon Pegg, die niet alleen Scotty speelt maar ook meeschreef aan het script van de nieuwe film. Hij wijst de kritiek van Takei van de hand. Het is juist van belang dat het een bestaand castlid is. Als ze speciaal voor de film een homoseksueel personage geschreven zouden hebben, was dat puur voor de vorm geweest. En dat kan volgens Pegg ook niet de bedoeling zijn.

Star Trek: Beyond gaat 22 juli in premiere. De film wordt sowieso al overschaduwd door de plotselinge, bizarre dood van acteur Anton Yelchin.

Meer over