Georgina Verbaan, Henkjan Smits en Miss Izzy over Popster

8 maart 2015 12:00 | sterren | Door Televizier

© YouTube - SBS 6

In de SBS 6-show Popster! steken de kandidaten Jan Klaassen en Katrijn naar de kroon. Juryleden Henkjan Smits, Miss Izzy en Georgina Verbaan kijken vooruit.

In Britain Got’s Talent veroverden zingende en dansende poppen vorig jaar al het podium. De Poolse poppenspeelster Kony en haar Engelse collega Patsy May brachten de jury en het publiek in verrukking met hun hilarische acts. Ze struikelden pas in de halve finale.

Geïnspireerd op dit succes komt SBS 6 nu met een talentenjacht voor poppen en hun bespelers: ­Popster! Alle materialen, technieken en formaten zijn toe­gestaan, van vingerpoppen, buiksprekers en marionetten tot hand- en sokpoppen en levensgrote exemplaren. ‘Niets is te gek’, belooft SBS 6. Aan presentatrice Kim-Lian van der Meij de taak om de touwtjes stevig in handen te houden.  

Razende reporter 

Ter verhoging van de feestvreugde ondervraagt Jan Wijdbeens achter de coulissen de kandidaten ‘op geheel eigen wijze’. André van Duin, de acteur achter de razende reporter, heeft in de tv-versie van de Dik Voormekaar Show en in Animal Crackers veel met poppen gewerkt. Hij weet van de hoed en de rand en zal daar geen geheim van maken

De jury bestaat uit Georgina Verbaan, Henkjan Smits en Miss Izzy, alias Lenette van Dongen. Georgina maakt hiermee haar debuut als vast jurylid in een tv-show. En dat terwijl ze een ‘poppenfobie’ heeft. "Zodra poppen op mensen lijken, krijg ik het benauwd”, bekent de actrice. "Dan wil ik wegrennen of mezelf de grond in vreten. Ik ben als de dood voor die dingen. Maar ik ben toch nieuwsgierig. Ik heb er ontzettend veel zin in en hoop zo natuurlijk ook over mijn angst heen te komen.”

Uitgesproken mening

Voor talentscout Henkjan Smits was nieuwsgierigheid ook het belangrijkste motief om in de jury plaats te nemen. "Wat komt erbij kijken om een pop te kunnen bespelen? Zijn er mensen die een levenloze pop een karakter kunnen geven? En ­kunnen ze de jury en de rest van Nederland entertainen?”

Lenette van Dongen zal van het trio de meeste lachers op haar hand krijgen. De cabaretière leent haar stem aan pop Miss Izzy, die de kunst heeft afgekeken van Miss Piggy. Net als de diva van The Muppet Show waant zij zich een beroemdheid en zijn, gezien haar sterallures, de poppen bij haar zó aan het dansen.

"Ik heb een uitgesproken mening”, waarschuwt ze. "Als ik het niks vind, zeg ik: boring of next. En als ik het wel wat vind, roep ik: geweldig, geweldig!” "Als pop kan ik bijna alles zeggen, maar ik besef dat ik niet helemaal veilig ben. Iedereen weet natuurlijk dat ík achter Miss Izzy schuilga.”

Popster is vrijdagavond om 20.30 uur te zien op SBS 6.

Lees ook: Lenette van Dongen zit om Miss Izzy te bespelen ónder de jurydesk.

Meer over