Gerda Havertong over Ranking the Stars

Gerda Havertong (65) moest even nadenken over Ranking the Stars. "De toon was te hard; mensen waren vooral bezig elkaar een hak te zetten. Zo zit ik niet in elkaar."

Vanwaar die twijfel?
„Toen de makers me benaderden met de vraag of ik mee wilde doen, was mijn eerste reactie dat het niets voor mij is. Dat was gebaseerd op de keren dat ik wat van het programma had gezien. De toon was toen veel te hard en ruw; mensen waren vooral bezig elkaar een hak te zetten. Zo zit ik niet in elkaar.”

Waarom dan toch meedoen?
„Ik ging overstag, toen ik hoorde wie er meededen. Ik kende niet iedereen, moet ik heel eerlijk toegeven. Maar de namen die ik wél kende, spraken me heel erg aan. Het leek me een leuke groep, al pas ik er met mijn slakkengangetje misschien niet helemaal tussen... Maar dat wisten de makers van tevoren: ik blijf mezelf.’’

Wie sprak u het meest aan?
„Yuri van Gelder heb ik altijd al een heel warm, heus en sympathiek mens gevonden. Daar heeft zijn toenmalige drugsgebruik voor mij niets aan veranderd. Patricia Paay kende ik nog niet persoonlijk. Maar destijds had ik zó met haar te doen, toen Theo Maassen in DWDD zulke lelijke dingen over haar zei. Dat vond ik voor alle betrokkenen jammer, want ik heb Theo hoog zitten. Maar ik heb Patricia leren kennen als een heel lieve, hartelijke vrouw.”

Hoe waren de opnames?
„Erg leuk! Omdat ik Estelle Gullit vervang, introduceerde Paul de Leeuw me toen ik opkwam als ‘de moeder van Ruud’, haha. Dat ik er niet echt tussen pas, zorgde ook voor komische momenten. Zo had ik na anderhalve aflevering pas door wat de regels precies waren. Ik vroeg me al steeds af wat Paul toch met die beker op z’n desk deed. Maar ik ben niet het type om mensen te beoordelen of aan te vallen. Gelukkig kwam dat ook niet voor.”

Daar draait Ranking the Stars toch wel een beetje om?
„Een beetje wel, maar je hoeft natuurlijk niet alles prijs te geven. Ook heb ik het gevoel dat de deelnemers niet bewust bezig waren elkaar belachelijk te maken. Het ‘ranken’ voelde dan ook in mijn beleving niet als uitgaan van vooroordelen, maar eerder als een bewuste inschatting van hoe iemand is.”

Ranking the Stars - 20.25 Ned. 3

Reageren