Geen dieren, geen (klein)kinderen

Gerrit Hiemstra onthult selectiecriteria weerfoto's NOS Journaal

23 maart 2022 15:59 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Geen weerbericht zonder mooie foto's van het weer, maar hoe kom je door de selectie? NOS-weerman Gerrit Hiemstra onthult waar de ideale weerkiekjes aan moeten voldoen.

Hiemstra schoof aan bij De avondshow van Arjen Lubach om te vertellen over klimaatverandering, maar de komiek sneed ook luchtiger onderwerpen aan.

Eervol

Sinds jaar en dag sieren foto's van kijkers het weerbulletin op bij zowel NPO, RTL als SBS. Het is puur een eervolle klus waar mensen in meteorologische kringen een sport van maken om zoveel mogelijk beelden op de buis te krijgen. Gerrit kon onthullen dat niet iedere snapshot geschikt is voor zijn weerpraatje. Uiteraard wilde Lubach daarop tips & tricks horen.

Liggende foto's

De weerman begon met een praktische tip: de digitale schermen in de Journaal studio zijn langwerpig. Daardoor hebben liggende foto's al de voorkeur, simpelweg omdat ze beter uitkomen op het scherm. Staande foto's vallen daarom bijna altijd al af. 

Horizon

Daarnaast is het belangrijk om niet te creatief of kunstzinnig te werk te gaan. Een foto moet direct herkenbaar zijn en iets laten zien van het totale weerbeeld. Volgens Hiemstra sturen mensen ook weleens foto's van de zon in. Ook die komen niet door de schifting. Het is van belang om de horizon in beeld te brengen.

Alleen weer

Verder heeft Gerrit uit beroepsmatig oogpunt een broertje dood aan foto's met huisdieren of (klein)kinderen. Hoe leuk de kids ook in de zon spelen of de hond door de plassen rent, een weerfoto moet in de eerste plaats vooral over het weer gaan. 

Insturen

Wie de smaak te pakken heeft en ook een weerfoto wil insturen kan dat doen via deze link. Let wel: alle ingestuurde foto's worden eigendom van de NOS! Wie kans wil maken bij RTL kan foto's insturen via Buienradar. Het weerbericht van SBS ontvangt inzendingen via foto@weer.nl

Meer over