Gezondheid Sonja Barend (75) is fragiel

9 oktober 2015 10:38 | sterren | Door Televizier

© Screenshot Sterren op het Doek

De gezondheid van Sonja Barend is niet optimaal. In Sterren op het Doek noemde de koningin van het praatprogramma haar conditie zelfs fragiel.

Terwijl ze poseerde in De Rode Hoed had Sonja een openhartig gesprek over ouder worden met generatiegenoot Hanneke Groenteman.

Opgelapt

Daarin kwam ook het onderwerp gezondheid ter sprake en Barend gaf toe zo haar klachten te hebben: "Ik heb een fragiele gezondheid, daar maak ik me weleens zorgen om. Maar ik ben tot nu toe, even afkloppen, zoals een oude Citroën 2CV. Er komt een gat in het dak en er komt iemand die zegt "oh, dat kan ik heel mooi voor je plakken, ziet niemand iets van. En zo is mijn gezondheid. Er zijn nog steeds dokters die het voor me plakken."

Sonja's ziekte

Sonja wilde niet zeggen met welke ziektes of aandoeningen ze te kampen heeft. Maar ze kon wel Hanneke's analyse beamen dat ze in de loop der jaren de meest vervelende ziektes heeft gehad: "Je kan het zo gek niet bedenken of ik had het". Toch is ze niet bang voor haar gezondheid en laat ze zich niet leven door haar klachten: "Ik denk er ook weleens een hele tijd niet aan. Maar als ik dan longontsteking krijg denk ik wel "Oh jee, ik hoop dat het "maar" longontsteking is." Maar ja... Bist jetzt ist alles in Ordnung."

Angst voor de dood

Dat neemt niet weg dat de presentatrice zich bewust is van het feit dat de tijd niet stilstaat: "Ik ben nu 75. Als je 85 wordt, zeggen mensen als ze in de krant lezen dat je dood bent "Da's nog best oud". Dat is maar tien jaar... tien keer oud en nieuw. Ik moet er niet aan denken. Om nog maar niet te spreken als er iets met mijn man gebeurt. Ik word weleens midden in de nacht wakker naast hem in bed en soms voel ik even of hij nog leeft. Dat akelige heb je."

Niet hysterisch

Hanneke Groenteman vroeg zich af of Sonja's angst niet overslaat in hysterie. Barend wees dat lachend van de hand en zei hooguit bezorgd te zijn: "Ik ben gewoon bang dat het ophoudt. Soms slaat het toe: "Oh god, veronderstel een van de twee gaat dood en de ander blijft alleen achter. Hoe ga je verder in dit huis? Daar wil ik allemaal niet aan denken, dus als ik 's nachts wakker word dan pak ik snel een boek voordat ik ga sappelen. Mijn man zegt weleens: "Als het aan jou ligt, mag ik niet alleen oversteken..." En dat is ook zo, haha."

 

Meer over