Goedele Liekens over haar nieuwe programma Divorce Hotel

Goedele Liekens (51) is aan een tweede carrière begonnen in Nederland. De zoetgevooisde Vlaamse presenteert Divorce Hotel op RTL 4. "Bij ons rollen de stellen niet ruziënd over de grond.”

Scheiden is voor niemand leuk, maar als het dan toch moet, dan kun je er maar beter het beste van maken. Iets wat de koppels die logeren in Divorce Hotel tot nu toe niet lukt. Deze voormalige echtelieden gaan niet goed uit elkaar, en zo komt Goedele Liekens om de hoek ­kijken. De Vlaamse seksuologe gaat een weekend met de stellen aan de slag, met als doel de scheiding weer op de rails
te krijgen.

Moeilijkheden

Goedele: "Het is aan mij om de emotionele knoop te ontwarren. Ik heb een stel gehad dat slaande ruzie had om een spuuglelijk schilderij. Waarom, vraag je je dan af, maar natuurlijk gaat het helemaal niet om dat schilderij: er zit altijd iets achter. Als je dat ontdekt, is het zo opgelost.” Nog een voorbeeld: "Een man deed heel moeilijk over een boete waarvan hij per se wilde dat zijn ex de helft zou betalen. Die boete stond voor hem symbool voor de mede­verantwoordelijkheid voor hun mislukte relatie.”

Vak apart

Het lijkt nog knap ingewikkeld om zo’n onderliggende reden van een ruzie naar boven te krijgen. "Het is een vak hè?”, lacht de Vlaamse. "Gelukkig ben ik psycholoog van beroep. Mensen denken bij mij automatisch aan seks, maar ik ben ook gespecialiseerd in relaties. Ik zit daar niet zomaar als de presentator in dit programma.”

Huilen van geluk

Goedele staat er niet alleen voor in Divorce Hotel; RTL 4 stuurt een heel leger van experts op de stellen af. Zakenvrouw Annemarie van Gaal fungeert als professionele bemiddelaar, taxateurs hangen een prijskaartje aan alle ­bezittingen van de echtparen en beide kampen nemen hun eigen advocaat mee. En dat heeft effect. Goedele: "Een stel had al anderhalf jaar niet met elkaar gesproken; na twee dagen vielen ze elkaar huilend in de armen.”

Nog niet zo bekend

Echtscheidingsprogramma’s kennen geen lange geschiedenis in Nederland, waarschijnlijk vanwege het weinig vrolijke onderwerp. Natasja Froger deed een paar jaar geleden een dappere poging en kreeg prompt een lading kritiek over zich heen. Zelfs de politiek bemoeide zich met het programma en het CDA kwalificeerde Echt Scheiden als ‘bizar amusementsprogramma over kinderleed.’

Uiterste best doen

Ook Goedele zet zich schrap voor kritiek, al is Divorce Hotel volgens haar uit een ander hout gesneden. "We laten de kinderen niet in beeld en de stellen rollen niet ruziënd over de grond. Maar natuurlijk zal er kritiek komen, dat moet ook, anders is het programma een roomsoesje zonder persoonlijkheid. Het mag discussie losmaken. Er zullen wel mensen zijn die zeggen: ‘Heel nobel dit, maar waarom moet het op tv?’ Omdat ik een tv-maker ben! Waar ben ik anders mee bezig? Ik heb voor de Belgische televisie documentaires gemaakt over zware onderwerpen als besnijdenis bij meisjes. Dat moeten we ook zien, het geeft ons een andere kijk op de wereld. Als je trouwplannen hebt, raad ik Divorce Hotel van harte aan. Verder moet je dit programma zien als een win-win-situatie: de stellen krijgen ondersteuning, wij een tv-­programma.”

Terug van weggeweest

In de jaren 80 was Goedele Liekens een graag geziene gast op de Nederlandse televisie. Een mooie brunette die op een intelligente manier vrijuit over seks sprak, dat kenden we nog niet in Nederland. Maar in het laatste decennium verdween Goedele uit beeld. Tot ze vorig jaar opdook als jurylid in de show Slechtste Echtgenoot van Nederland en als tafeldame bij RTL Late Night. Waar was ze al die tijd?

België en Nederland

"Als ik in België werk, denken ze in Nederland dat ­ik niks doe en andersom. De afgelopen vijftien jaar heb ik van alles en nog wat gedaan in België: talkshows, debatprogramma’s en reportages. Nu heb ik gekozen voor Nederland. Ik werk hier graag vanwege jullie mentaliteit. Die wordt door Belgen vaak gezien als arrogant, maar ik vind het oprecht en eerlijk.

De Vlaamse manier vind ik juist achterbaks. Daarbij ben ik 50 geworden en heb ik me voorgenomen alleen nog maar dingen te doen die ik plezant en ­boeiend vind. Daar vallen Divorce Hotel en straks Sex Academy met Nicolette ­Kluijver onder. Of ik nooit genoeg krijg van praten over seks? Dat zou hetzelfde zijn als een kok die tulpenbollen gaat kweken. Nee natuurlijk krijg ik hier geen genoeg van, ik durf zelfs te zeggen dat het met de jaren alleen maar interessanter wordt.”

Reageren