Elfde seizoen onderweg

Greetje uit Urk! verklaart het enorme succes van de realityserie

26 maart 2024 14:28 | sterren | Door Tessa Kok

© De Beeldbrigade

De SBS-serie Urk! scoort week na week hoge kijkcijfers. Greetje Bosma, die sinds 2021 in de realityserie te zien is, doet in gesprek met Veronica SuperGuide een boekje open over het succes van de serie.

Hoge kijkcijfers

De realityserie Urk! weet regelmatig meer dan een miljoen kijkers te trekken per aflevering. Greetje kan het grote succes van de realityserie wel verklaren. ''Er is al zoveel drama en glamour op televisie; wij zijn lekker normaal. Ik denk dat de gewone Nederlander zich met Urkers kan spiegelen met een zak chips voor de televisie'', zegt ze in een interview met Veronica Superguide.

De realityster is van mening dat het beeld over Urk en de Urkers is veranderd door de serie. ''Mensen dachten dat het leven van Urkers draait om drugs en kerken, maar dat is er door de serie wel af. We zijn nuchter, zorgzaam en beschermend.”

De productie

Greetje vertelt in het interview ook dat er niks gescript wordt door de productie. ''Natuurlijk geven we onze plannen door en ook moet ik weleens opnieuw komen aanlopen voor een shot, maar verder is niets gestuurd. Daar ben ik ook veel te eigenwijs voor'', zegt ze stellig.

De regie hoeft er dan ook niet op te rekenen dat ze op verzoek iets voor de camera zegt. ''Daar doe ik niet aan mee. Ik vertel ook nooit iets opnieuw. Als het niet op beeld staat, dan heeft de productie pech!''

Seizoen 11

Volgens Greetje zeggen de deelnemers van de realityserie al een paar seizoenen dat het nu 'echt het laatste seizoen is'. Toch blijven de nieuwe seizoenen maar komen, want er is alweer een elfde reeks onderweg. “Voor een reality programma hoef je immers alleen maar jezelf te zijn en gewoon je leven te leiden'', aldus Greetje.

Het lijkt erop dat we dus voorlopig nog wel even van de avonturen van dorpsgenoten Teun Föhn, tweeling Mathilde en Gerda, Ap, Tony en Greetje kunnen genieten. 

Urk! is iedere dinsdagavond om 20.30 uur bij SBS6 te zien. Seizoen 11 begint op dinsdag 14 mei.

Meer over