Guido Weijers reageert op Zeeman-gate

Guido Weijers heeft een aangifte aan zijn broek hangen vanwege een racistisch plaatje dat hij op zijn Facebookpagina deelde. De cabaratier is met stomheid geslagen.

Guido Weijers deelde een afbeelding uit de Zeeman-folder via Facebook. Op de originele foto poseerde een donker jongetje met een pluche aap en een pluche beer. In de bewerkte foto, die de cabaretier op zijn pagina plaatste, was alleen de beer te zien en werd de suggestie gewekt dat het jongetje de aap moest voorstellen.Afbeelding

Guido Weijers 

In RTL Late Night vertelde de moeder van het 5-jarig jongetje dat ze, ondanks het feit dat Guido Weijers de foto niet zelf maakte, aangifte doet tegen de cabaretier. Guido Weijers plaatste vervolgens een reactie op zijn facebookpagina.

Reactie

"Het was een bestaand plaatje dat al rondging op internet. Ik zette het, net als veel anderen, ook op Facebook. Ik schreef erbij: ‘Hebben we net de Zwarte Pieten discussie gehad, komt de Zeeman met dit.’ Met andere woorden. Als we met z'n allen niet eens netjes over Zwarte Piet kunnen discussiëren, dan zal dit voor Zeeman ook wel weer gelazer opleveren. Ik signaleer (gevoeligheden in de samenleving), observeer en deel dat met anderen.’’

Geen grap

Guido Weijers gaat verder. "Het was geen grap. Cabaretiers maken ook wel eens eens punt zonder humor. Punt dat ik hier wilde maken: als je deze foto afsnijdt, komt het verkeerd over", schrijft hij. "In m'n volgende Facebook-post (een week geleden!) heb ik dan ook uitgelegd dat nieuws vaak verkeerd wordt opgevat als je niet het hele plaatje ziet. JUIST DAT wordt tot nu toe in de media nergens vermeld, maar is JUIST ESSENTIEEL!”

Het lijkt erop dat het allemaal met een sisser afloopt. Bill Cosby ligt daarentegen zwaar onder vuur.

Meer over:

Reageren