Hanneke Groenteman in tranen door bijzonder Sterren op het Doek portret

23 Oktober 2015 11:58 | sterren | Door Televizier

© Screenshot Sterren op het Doek

Hanneke Groenteman stond centraal in de laatste Sterren op het Doek. Tijdens de onthulling van haar drie portretten hield de presentatrice het niet droog.

Het was sowieso al een beladen ervaring voor Hanneke, die nietsvermoedend dacht Matthijs van Nieuwkerk te interviewen tot bleek dat juist zij centraal stond

Tegenstribbelen

In eerste instantie wilde Hanneke absoluut niet meewerken: "Nee, dat ga ik niet doen, nee, doe ik niet! Ik wil niet geschilderd worden! Nee, jongens, dat wil ik écht niet. Ik ben hier he-le-maal niet blij mee. Matthijs, ik vind dit echt verschrikkelijk..." Groenteman had zich drie dagen ingelezen in het DWDD-gezicht en zich verheugd op het interview. Als compromis werd afgesproken dat ze hem tijdens het gesprek ook drie vragen mocht stellen. Daarmee was Hanneke's deelname verzekerd, al baalde ze er wel van dat ze er qua kleding geen rekening mee had kunnen houden. 

Mooi portret

Het was daarna nog een hele opgave voor Hanneke om de juiste, comfortabele houding te vinden. Na meer dan zeventig afleveringen moest ze nu zelf poseren en dat bleek een opgave. Op de vraag of ze vond dat een portret altijd moest lijken, antwoordde ze ontkennend. "Een portret is voor mij geslaagd als het een mooi schilderij is en niemand ziet dat ik het ben... En daarom mag het in m'n kamer hangen, haha."

Onthulling 

Uiteindelijk ontspande Hanneke en werd het een prettig gesprek met Matthijs, maar dat was slechts de opmaat voor de onthulling waar Groenteman naar eigen zeggen doodsbenauwd voor was. Alle drie de doeken deden iets met haar, maar door het werk van kunstenaar Diederick Kraaijeveld werd ze enorm gegrepen. Hij maakt kunst met sloophout en verwerkt er altijd stukken materiaal in die een persoonlijke waarde hebben voor de geportretteerde. In het geval van Hanneke toog hij naar Rijnsburg waar Hanneke als klein kind tijdens de Tweede Wereldoorlog een paar jaar ondergedoken zat. Toen Matthijs vertelde dat de oren van haar portret gemaakt waren van hout uit de meterkast van die woning schoot Hanneke vol, ook al zei ze eerder dat het werk wel erg hysterische ogen had.

De keus van Hanneke

Hanneke hield het tijdens het bekend maken van haar keuze wederom niet droog. De andere twee portretten vond ze ook meer dan mooi, maar omdat ze er maar één mocht kiezen, viel haar keus op het houten portret van Diederick: "Als ik dat werk zie, moet ik altijd huilen... gewoon omdat de meterkast van het onderduikgezin er in zit. Dat zegt niets over het werk van de anderen, maar ik kan gewoon niet tegen dat onderwerp, sorry jullie." De twee kunstenaars wiens werk niet gekozen was, hadden alle begrip en probeerden de snikkende Hanneke te troosten.

Bekijk HIER de volledige aflevering terug.

Meer over