Interview

Harm Edens blikt vooruit op nieuw seizoen 10 voor Taal: 'Iedereen die we vroegen doet mee'

19 april 2022 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© William Rutten

In het nieuwe seizoen van spelshow 10 voor Taal draagt presentator Harm Edens zijn liefde voor taal nog aanstekelijker uit. ‘Er is niets leuker dan mensen te verleiden een boek te lezen.’

Een nieuw decor, nieuwe spellen, seizoen 2 gaat stevig van start.

“Ja, het decor is ruimtelijker, het is nu alsof we in een enorme bibliotheek zitten. We hebben een nieuw woordenschatspel, dat voor de een heel makkelijk is maar waarbij een ander op slag blokkeert. Er is ook een nieuw spel over de oorsprong van Nederlandse uitdrukkingen. Hilarisch en leerzaam.”

Was het lastig om bekende kandidaten te vinden? Niet iedereen is een taalvirtuoos, bleek wel in seizoen 1.

“Iedereen die we vroegen doet mee. Van dreamteam Jeroen Woe en Niels van der Laan, Merel Westrik en Eric Corton, Jim Bakkum en Ronald Giphart tot Daphne Deckers en Bert van Leeuwen, om er een paar te noemen. Gaandeweg neemt het fanatisme altijd toe, dat is ook leuk. De uitslag is soms ronduit verrassend, dan zet ik al mijn geld op het team links van me, maar dan wint rechts. Het idee is dat kijkers thuis ook meedoen, vooral daar hoop ik op.”

Dat educatieve tintje is belangrijk voor je.

“De liefde voor taal zit er bij mij ingebakken. Klieren met taal, poëzie, literatuur... het is de rode draad in mijn leven. Een taalprogramma, ook voor kijkers die daar misschien net wat minder mee hebben, is een buitenkans. Ik wil vooral laten zien hoe leuk het is om met taal bezig te zijn. We dragen in elke uitzending een gedicht uit de Nederlandse poëziegeschiedenis voor, en de winnaar schenkt een check van 1500 euro aan een bibliotheek naar keuze. Er is niets leuker dan mensen ertoe te verleiden om eens een boek op te pakken. Lezen verrijkt de geest nu eenmaal enorm.”

10 voor Taal is vanaf dinsdag 19 april wekelijks om 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over