Interview

Hélène Hendriks blikt terug op haar 2023: 'Veel geluk gehad'

28 december 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Nathan Reids

Hélène Hendriks heeft een veelbewogen jaar achter de rug. De presentatrice begon 2023 aan het roer van de noodlijdende HLF8, maar revancheerde zich met kijkcijferhit De Oranjezomer. De kijkers waren zo gecharmeerd van haar kenmerkende, losse aanpak dat ze de Televizier-Ring presentator won.

Het jaar begon met het einde van ‘HLF8’, hoe kijk je terug op die tijd?

“Het was natuurlijk niet echt mijn programma. Ik moest het overnemen toen Johnny de Mol vanwege privéomstandigheden een stapje terugdeed. Gaandeweg vond ik er mijn draai in, ook omdat het format evolueerde: het groeide meer uit tot een meningenshow in de geest van Vandaag Inside. In mijn beleving hadden we de weg naar boven gevonden. De hoop was nog dat we groen licht zouden krijgen, maar het mocht niet zo zijn. Het zij zo, ik vond het vooral sneu voor mijn medepresentator Sam Hagens: dit was zijn eerste programma en dan eindigt het zo snel.”

Stap je altijd zo makkelijk over tegenslagen heen?

“Alleen als ik voor mezelf weet dat ik er alles aan gedaan heb. Je hebt sommige dingen nu eenmaal niet in de hand, zoals de kijkcijfers. Daardoor schiet ik niet zo snel in de stress als dingen heel goed of slecht gaan. Waarschijnlijk heb ik dat meegekregen uit de topsport. Als we een wedstrijd verloren, kon ik daar even flink ziek van zijn, maar daarna moet je door.”

Over doorgaan gesproken: enkele weken voor de start van ‘De Oranjezomer’ overleed je vader.

“Klopt, hij was al langer ziek, om die reden heb ik ook laatste week van HLF8 gemist. Samen met mijn moeder en mijn zussen hebben we hem de laatste weken thuis verzorgd. Dat was een heel intensieve periode. Natuurlijk is er veel verdriet, maar dat we het met z’n allen hebben gedaan helpt met de verwerking. Na zijn dood heb ik het een paar weken rustig aan gedaan. Daarna ben ik begonnen aan de voorbereidingen op De Oranjezomer.”

Hoe verklaar je het succes van ‘De Oranjezomer’?

“We hebben veel geluk gehad: omdat andere talkshows een zomerstop hadden, was er niet veel concurrentie en het was ook nog eens slecht weer. In de eerste week viel het kabinet, dus aan nieuws was ook geen gebrek. Ook boften we met vaste tafelgasten als Özcan Akyol, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. En niet onbelangrijk: de sfeer in mijn thuisstad Breda, waar we het programma opnamen, was goed. Dat maakte het voor mij extra bijzonder.”

En je eigen aandeel dan?

“Dat is ook voor een belangrijk deel afhankelijk van de sfeer. Ik ben daar heel gevoelig voor. Als presentator ben ik niet zo van de vaste lijn, ik gedij het beste zonder autocue of strak draaiboek. Het liefst heb ik een stampvolle studio waarin we vooraf een lekker volks muziekje draaien om er met z’n allen in te komen en dan zien we ’t wel. Daarom ging de eerste aflevering van De Oranjezomer ook niet zo goed. Alles was nog nieuw, er hing nog geen sfeer.”

Was je verrast door de dubbele Televizier-Ring nominatie?

“Verrast en vereerd, al vond ik het ook wat ongemakkelijk. Ik ben niet het type dat reclame voor zichzelf maakt, zo van: ‘stem op mij!’. De mannen van Vandaag Inside hebben er veel aandacht aan besteed omdat ze het stiekem heel leuk vonden, al geven ze dat niet graag toe.”

Hoe heb je naar het gala toegeleefd?

“Natuurlijk had ik al wel een jurk uitgezocht en een speech voorbereid, maar op de dag zelf had ik nog een leuke klus in het land. Dus uiteindelijk was het haasten en sjezen om op tijd in Amsterdam te komen. Ik werd in mijn jurk gehesen, snel een kam door mijn haar en de rode loper op. Ik was ook nog eens door mijn rug gegaan, dus ik zat uiteindelijk met pijnstillers in Carré. Achteraf niet de beste voorbereiding, maar mijn moeder en zussen waren er ook en die hebben gelukkig wel een toptijd gehad.”

Was het niet dubbel dat je vader er niet bij kon zijn?

“Natuurlijk dacht ik op dat moment aan mijn vader, maar hij zou hoe dan ook niet mee naar Carré gegaan zijn. Drie jaar geleden was ik genomineerd voor een Televizier-Ster en in die periode had hij net een openhartoperatie gehad. Hij zei toen: “Maar goed ook, anders had ik ook mee gemoeten, in zo’n pinguïnpak!” De Televizier-Ring staat thuis op een plankje naast de foto van m’n vader. Dat vond ik een mooi plekje.”

Wat brengt het nieuwe jaar je op tv-gebied?

“Met Talpa heb ik de afspraak nog drie jaar te blijven, maar de exacte invulling ligt nog open. Sowieso presenteer ik vanaf 1 januari De Oranjewinter, zodat de mannen na de feestdagen even rust hebben, en schuif ik op de vrijdagen aan bij Vandaag InsideDe Oranjezomer komt in 2024 ook terug, daarnaast ben ik in onderhandeling met Ziggo om daar voetbal te gaan doen. Ik kan de sport niet missen.”

De Oranjewinter is vanaf maandag 1 januari iedere werkdag vanaf 21:30 uur te zien op SBS6.

Meer over