Familiekwaal

Henry Schut open over gezondheidsproblemen

16 juli 2022 10:02 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Studio Sport-presentator Henry Schut (46) doet in het AD een boekje open over gezondheid en zijn persoonlijke uitdagingen op dat vlak.

In de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad laat Schut zich interviewen voor de rubriek Hemd van het lijf.

Verslaafd

In het gesprek geeft Henry toe dat hij ondanks zijn gezonde levensstijl behoorlijk verslaafd is geraakt aan zijn telefoon: "Dat is erin geslopen, meer dan me lief is. Lastig om terug te draaien. De telefoon is zoveel meer dan dat: nieuwsbron, agenda met sportschema, voedingsapp en alles. Mijn vingers doen dingen die mijn hoofd niet weet. Dan heb ik op de socials gekeken en de mailbox gelezen, terwijl ik eigenlijk iets wilde noteren. Hinderlijk en best schokkend hoe verslavend dat is."

Burn-out

In 2015 werd Henry getroffen door een burn-out: "De emmer liep niet over, maar ontplofte. Mijn vriendin en collega’s onderkenden het. Dat was al een deel van de oplossing. Een baby, twee kleine kinderen, de Winterspelen en het WK voetbal achter de rug en daarna meteen het WK schaatsen en Champions League." Na een lastige periode wist hij zich te herpakken en sindsdien zet hij stappen om ee herhaling te voorkomen: "Ik heb nu steeds twee opeenvolgende dagen in de week vrij. Dat helpt."

Voedselallergie

Als fervent sporter, Schut is vijfmaal per week in de gym te vinden, let hij goed op zijn voeding. Hij neemt vaak zelfs z'n eigen eten mee naar het werk zodat hij precies weet wat er in zit. In het artikel memoreert de sportjournalist aan een ernstige allergische reactie die hij kreeg na het eten van vis- en schaaldieren: "Mijn lichaam werd een brandende kachel. In het ziekenhuis kreeg ik zonder aankondiging een injectie in mijn been. Ik dacht: dit was het, en ging out. Na vijf seconden kwam ik bij, die injectie trok door mijn lichaam en toen was het opgelost. Heel gek."

Huidkanker

Schuts grootste angst blijkt hypochondrie: "Als ik iets mankeer dan ben ik bang dat ik het ergste heb." Toch is niet elke vrees ongegrond, zo bleek toen hij in 2020 de diagnose huidkanker kreeg: "Bij mij is twee jaar geleden een stukje huidkanker op mijn neus weggenomen. Van vaders kant moeten we goed op onze huid letten. Heel goed smeren en nooit lang in de zon.  Als ik ook maar even in de zon lig, is dat standaard met een vinger op het puntje van mijn neus."

Meer over