Het fenomeen Roy Donders, hoe goed ken jij 'm?

De reality­show Stylist van het Zuiden maakte van Roy Donders een fenomeen. En zijn huispakken met glitters waren daarna niet aan te slepen.

Vlak voordat zijn tweede realityserie start, bieden wij je een korte cursus Roy Donders, zodat iedereen het orakel uit Den Bosch begrijpt. Want Roy is niet alleen de held van het zuiden, maar ook een beetje van de rest van Nederland.

1. Harde Krullen

Tilburger Roy Donders trad op feesten en ­partijen op als volkszanger en figureerde in de realityserie van Antje Monteiro, Gypsy Girls, als extravagante kapper en stylist van woonwagenbewoners. En in die serie viel Roy op. Hij koos als stylist enkel kledingstukken uit met felle kleuren, panterprint en glitters en introduceerde de term harde/stijve krullen. Die krullen werken als volgt: de haren worden net zo lang in een hete krultang gedraaid tot de rook eraf komt.

Daarna spuit Roy een ongenadig grote hoeveelheid haarlak in de lok. En voilà: daar is de harde krul. Later zou Roy er nog een liedje over maken: Ik spuit voor jou een gat in de ozonlaag, zodat de zon hier altijd schijnt. Een oplettende tv-producent bood Roy na zijn deelname aan Gypsy Girls een eigen realityserie aan, waarin we ook kennis maakten met zijn zus Rian, moeder Nel en vader Frans. Deze week start Roy met de tweede reeks van zijn realityserie, die in het teken zal staan van zijn zangcarrière.

2. Roy maakte huispakken hip

Niemand geloofde in een huispakkenhype zoals Roy die voor ogen had. Beroemde stylisten lachten hem stiekem uit als hij weer eens zijn liefde voor het huispak bezong. Maar Roy had gelijk: Nederland was klaar voor het huispak. Ze kwamen in vier kleuren (blauw, paars, goud en zwart), kostten 80 euro en waren bedekt met glitters. De Poolse naaisters die Roy had ingehuurd konden niet tegen de vraag opnaaien. Een Roy Donders-huispak was vorig jaar het meest gewilde kerstcadeau voor vrouwen van alle rangen en standen.

3. Worstenbroodje, ook hip door Roy

De Wikipedia-pagina van het worstenbroodje: ‘Het broodje is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje is het worstenbroodje niet van bladerdeeg maar van zacht witbrooddeeg gemaakt. Het broodje wordt voornamelijk in Noord-Brabant gegeten.’ En dan in het ­bijzonder door Roy, maar dan met een twist. Roy: "Hier zit een bakker, en die verkoopt worstenbroodjes met ontbijtspek, dat gaat mee de oven in.” De bewuste bakker doopte het broodje om tot een ‘Royke’ en verkocht er meer van dan hij ooit had durven dromen. 

4. Roy praat onverstaanbaar

Roy komt uit een volkse buurt in Tilburg en dat levert taalpareltjes op. Gelukkig werkt RTL 5 met ondertiteling. Een paar voorbeelden:
‘Zonder haarlak kan ik himmel niks. Dès echt m’n afgod.’ Uitleg: "Zonder haarlak kan ik helemaal niks, dat is m’n afgod.” ‘Wat denkt zij nou, die maf? Wanne gek zeg! Koekwaus!' Uitleg: "Wat denkt zij nou, die dwaas. Wat een gek, zeg! Idioot!” ‘Ja da’s gemak. Knot in, pak an en noar de Jumbo.' Uitleg: "Dat is makkelijk, knot in het haar, huispak aan en naar de Jumbo.”

5. De tegenslagen

De laatste tijd komen er wat smetjes op het blazoen van ‘ons Royke’. Zijn huispakken slijten sneller dan het licht, hij gedraagt zich soms als een diva en er is het ‘Robijn wasverzachter’-incident. Volgens Roy kun je nare luchtjes verdrijven door wasverzachter op het fornuis aan de kook te brengen. Een oplettende kijker vroeg Robijn of dat wel zo veilig was. Nee, zei de wasmiddelenproducent: ‘Nooit doen, is schadelijk voor de gezondheid.’ Roy snapt er niks van: "Ik kook al tien jaar wasverzachter en dat is nog nooit misgegaan. Ons oma doet dit ook zo, zij heeft mij de tip gegeven.” Het zij Roy vergeven.

Roy Donders: Meer dan Stylist van het Zuiden is vanaf dinsdag 29 april elke week te zien om 21:30 uur bij RTL 5.

Reageren