Na Marble Mania incident

Het komt nooit meer goed tussen Reinout Oerlemans en John de Mol

10 september 2022 10:12 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Een openhartige Reinout Oerlemans verklaarde in Evenblij maakt vrienden waarom hij niet verwacht ooit nog door één deur te kunnen met John de Mol.

Op papier hebben Oerlemans en De Mol veel gemeen: de mannen zijn beiden bevlogen tv-makers met internationaal succes. Toch heerst er al een jarenlange rivaliteit waar Reinout in Evenblij maakt vrienden aan refereerde.

Nationale IQ-Test

De vete ontstond rond 2003 toen Reinout in 2003 als programma-ontwikkelaar voor Endemol De Nationale IQ-Test bedacht. Toen John de Mol niet toestond dat Reinout het format aan een Duitse zender zou verkopen besloot Oerlemans met wat collega's en vrienden voor zichzelf te beginnen waardoor productiemaatschappij Eyeworks een feit werd.

'Kapot maken'

Endemol doet in de beginjaren van Eyeworks veel om het jonge bedrijf onderuit te halen. In de ongeautoriseerde biografie De Mol, de machtigste mediafamilie van Nederland is te lezen hoe John de Mol tegen Kees Jansma gezegd zou hebben: "Weet jij hoeveel een miljard is? Dat is een één met negen nullen. Daar heb ik er drie van. En die ga ik allemaal inzetten om die B-acteur kapot te maken."

Eyeworks

In 2014 verkocht Reinout het leeuwendeel van Eyeworks aan de Amerikaanse kabelgigant Time Warner. Hij ontving ruim 170 miljoen voor de verkoop en vertrok met zijn gezin naar de VS om daar de Amerikaanse tak van het bedrijf te runnen, dat inmiddels bekend staat als 3BMG. Maar toch blijft hij met een schuin oog naar de Nederlandse markt kijken.

Marble Mania

Aan Frank Evenblij vertelde Oerlemans dat zijn oog viel op knikkershow Marble mania die uit de koker van productiehuis Talpa kwam rollen: "John de Mol is van huis uit nooit echt een vriend geweest, maar ik had contact gemaakt om misschien samen op te trekken en Marble mania in Amerika voor elkaar te krijgen. Maar toen las ik drie dagen later dat het format gejat was van een autistische jongen op YouTube."

Jelle's Marble Runs

Het idee van Marble mania was gebaseerd op het YouTube-kanaal Jelle's Marble Runs waar Jelle en zijn broer Dion Bakker indrukwekkende knikkerbanen bouwen. Talpa had hen in eerste instantie benaderd, maar de boel liep spaak toen de broers ineens niets meer zouden verdienen als de show aan het buitenland zou worden verkocht. 

Niet meer goed

Wat Oerlemans betreft was daarmee de boot aan: "Toen heb ik gezegd 'laat maar', dat is niet mijn manier van ondernemen." Op de vraag van Evenblij of 't nog goed kwam tussen Reinout en John kon hij kort zijn: "Nee". 

Meer over