Het leven van Willeke Alberti in 5 liedjes

Willeke Alberti kan nog jaren mee. Op 3 februari werd ze alweer 70 jaar, maar tijdens haar verjaardagsshow in Carré oogde ze nog zeer fit.

Met twee galashows in Carré vierde Willeke Alberti begin februari haar 70ste verjaardag. ‘Een leven als een lied’, luidden de feestavonden waarvan Avrotros zaterdag de hoogtepunten uitzendt. Leven en werk zijn bij Willeke onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vijf liedjes staan voor belangrijke fasen en mensen uit het leven van de levenslustige rasartiest.

1. ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen’

Het liefst had vader Willy Alberti letterlijk een muurtje om zijn dochter heengebouwd. De Jordanese volkszanger wilde Willeke beschermen tegen de gevaren (enge mannen, inhalige platenbazen) die haar als piepjonge zangeres bedreigden. Willeke liet het zich zonder morren welgevallen. Ze hield meer van hem dan ze ooit van een andere man zou gaan houden en leerde van Willy de fijne kneepjes van het vak. Haar eerste single zong ze in 1958 samen met haar vader vol: Zeg pappie, ik wilde u vragen. Later volgden gloedvolle meezingers in duetvorm als Niemand laat zijn eigen kind alleen en De glimlach van een kind. In de jaren 60 presenteerden vader en dochter een populaire televisieshow bij de AVRO.  Zijn dood, op 58-jarige leeftijd, trof haar in 1985 als een mokerslag. “Het eerste erge dat ooit in mijn leven is gebeurd. Je moet verder, maar je komt er nooit overheen. Niemand kan vervangen wat hij mij gaf.”

2. ‘Morgen ben ik de bruid’

Willeke is getrouwd met de microfoon, de camera en haar publiek, maar gaf toch drie keer haar jawoord aan een man. Basgitarist Joop Oonk was de eerste gelukkige. Tijdens dit huwelijk (1965-1974) stal ze de harten van de tv-kijkers als Marleen Spaargaren in de dramaserie De Kleine Waarheid. In 1971 kreeg ze een Gouden Televizier-Ring voor haar rol. Dat ze kon acteren, bewees ze in 1975 nogmaals in de film Rooie Sien. Producent John de Mol was van 1976 tot en met 1980 haar tweede echtgenoot. De Deense voetballer Søren Lerby mocht zich het langst ‘mevrouw Alberti’ noemen: van 1983 tot en met 1996. Na de derde scheiding vond Willeke het welletjes.  Ze is momenteel vrijgezel, maar sluit niet uit dat er op haar oude dag nog een man in haar leven komt.

3. ‘Waar is de zon’

De hemel was niet altijd blauw in Willekes leven. De dood van haar vader hakte erin, al haar echtgenoten gingen vreemd en haar carrière zat weleens in het slop. Een ­dieptepunt was haar deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1994. Met Waar is de zon haalde ze slechts vier punten. “Buitenlanders zagen een oudere mevrouw een gedragen lied zingen in een taal die ze niet verstonden”, verklaarde Edwin Schimscheimer, componist van het lied, de flop. Willeke kreeg de ‘slappe lach’ van de uitslag, maar dat zal van de zenuwen zijn geweest. 

4. ‘De glimlach van een kind’

De mannen van Willeke schonken haar alle drie een kind. Joop Oonk is de vader van Daniëlle (1970). Zij trouwde met Ajax-speler John van ’t Schip. John de Mol verwekte Johnny (1979), die het ver zou schoppen als televisiemaker. Søren Lerby liet een ‘souveniertje’ na in de gedaante van Kaj (1984). Voor haar kinderen zette ze haar carrière op een laag pitje en gaat ze door het vuur. “Mijn kinderen en mijn kleinkinderen zijn het allerbelangrijkste voor mij. Dat is ook de reden dat ik kan stralen. Als er iets niet goed zit in mijn familie, heeft dat meteen effect. Dan heb ik een brok in mijn keel.” 

5. ‘Spiegelbeeld’

‘Spiegelbeeld vertel eens even/ Ben ik heus zo oud als jij’, zingt ze tegenwoordig ironisch. Ooit was Willeke Alberti het mooiste meisje van de klas, nu is ze op jaren. Maar ze heeft nog de uitstraling van een jonge diva en is nog even ambitieus als in 1963, toen ze een grote hit had met Spiegelbeeld. In 2008 speelde ze een gastrol in GTST, tot voor kort was ze te bewonderen als dronken lor Na Druppel in De Jantjes. “Heerlijk om lekker lelijk te zijn”, verzuchtte ze na een voorstelling alsof er een last van haar schouders was gevallen. Achter de geraniums zitten? Nee, dank u: “Daar is het applaus veel te verslavend voor.”

Willeke Gala is zaterdagavond om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook: Willeke Alberti schrijft een boek over haar leven.

Meer over:

Reageren