Eurovisie Songfestival

Hoe gaat het nu met Songfestival-inzending Joan Franka?

21 april 2022 10:35 | sterren | Door Janine van Rooden

© ANP Kippa/Ilvy Njiokiktjien

Tien jaar geleden ging Joan Franka - echte naam Ayten Kalan - voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival, maar hoe is het nu eigenlijk met de zangeres van You and Me? Wij zochten het voor je uit!

De 57ste editie van het liedjesfestijn vond plaats in 2012 in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een editie die niet meer bij alle Nederlanders vers in het geheugen ligt. Niet omdat het al best een tijdje geleden is, maar omdat we ons toen voor het achtste jaar op rij niet wisten te plaatsen voor de finale. Iets wat Songfestival-fans dus liever snel wilden vergeten...

Indiaan

Toch gaat er bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen als je het hebt over onze inzending van dat jaar: Joan Franka. Waarom? Omdat ze er een opmerkelijke outfit op nahield; ze ging gekleed als indiaan. Daar vond natuurlijk iedereen wat van. 

Parijs

Na haar Songfestival-avontuur bleef het vrij stil rondom de Rotterdamse zangeres, totdat Joan in 2019 een interview gaf aan RTV Rijnmond ter ere van een nieuwe single. Daar vertelde ze dat haar deelname misschien te snel was. "Ik was 21 toen ik eraan meedeed, toen schreef ik net anderhalf jaar liedjes en stond ik gelijk met mijn eigen nummer op het Songfestival. Ik denk dat dat voor mij persoonlijk te snel is geweest." Ook vertelde ze dat ze na haar deelname naar Parijs is gegaan als straatmuzikant. "Ik wilde heel graag gewoon weg".

Spijt

In 2020 werd Joan geïnterviewd door Beau Monde, waarbij ze aangaf geen spijt te hebben van haar deelname, maar wel van haar outfit. "Een indianenvereniging noemde het 'cultural appropriation' dat ik als wit meisje tijdens het Songfestival een tooi droeg. Dat liep vrij hoog op. Sommige mensen waren agressief, mijn management werd gestalkt en op internet werd ik getreiterd." Ze zou de outfit nu in ieder geval nooit meer gekozen hebben. "Op dat moment had ik het gevoel dat ik niets verkeerds deed, maar tijden zijn echt veranderd. Ik zou de tooi nu ook nooit meer opzetten."

Muziek

Joan Franka is nog steeds actief in de muziekwereld. In 2020 bracht ze voor het laatst nieuwe muziek uit; de single My Man. Ook treedt ze nog steeds op in het land, in juni dit jaar staat ze bijvoorbeeld op het festival Mañana Mañana in Laren. Tegenwoordig is ze ook actief op Instagram.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Joan Franka (@joanfranka)

Terugkijken

Om je geheugen op te frissen kun je in de onderstaande video het Songfestival-optreden van Joan Franka met You and Me terugkijken. 

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het Eurovisie Songfestival? Volg dan onze collectie, klik hier!

Meer over