Trip down memory lane

Hoe is het nu met... de cast van de politieserie Baantjer?

12 juni 2023 15:30 | sterren | Door Janine van Rooden

© ANP Kippa

Vroeger claimde je natuurlijk gelijk de afstandsbediening als het spannende Baantjer op de buis was. De populaire politieserie ging over moord en doodslag in Amsterdam. 

De laatste aflevering dateert alweer van december 2006 dus hoe is het nu met de hoofdrolspelers? Wij zochten het voor je uit!

Piet Römer - Jurriaan de Cock

De Cock met cee-oo-cee-kaa, wie kent hem niet! Piet Römer vertolkte maar liefst 123 afleveringen de rol van het bekende hoofdpersonage.

De acteur overleed in 2012. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala kreeg hij datzelfde jaar een prachtig eerbetoon live vanuit zijn geliefde geboorte- en woonplaats Amsterdam.

Piet Römer als Jurriaan de Cock in Baantjer
Piet Römer als Jurriaan de Cock in Baantjer

Victor Reinier - Dick Vledder

Deze jonge en onbezonnen rechercheur was de rechterhand van De Cock. Samen vormden ze een eigenaardig, maar succesvol duo.

Victor Reinier is nog steeds actief als acteur. Tegenwoordig zullen velen hem kennen van zijn rol in de populaire politieserie Flikken Maastricht.

Victor Reinier als Dick Vledder in Baantjer
Victor Reinier als Dick Vledder in Baantjer

Marian Mudder - Vera Prins

Deze rechercheur was altijd de rustige en stabiele factor in het team. Prins had over elk ingewikkeld onderwerp wel kennis verzameld gedurende haar loopbaan bij de politie.

Marian Mudder is nog steeds actrice en heb je na haar rol in Baantjer kunnen zien schitteren in onder andere Flikken Maastricht, GTST en Expeditie Robinson. Daarnaast is ze actief als schrijfster en therapeut.

Marian Mudder als Vera Prins in Baantjer
Marian Mudder als Vera Prins in Baantjer

Martin Schwab - Albert Keizer

Wizkid Keizer toverde het ene na het andere bewijsmateriaal tevoorschijn vanuit de digitale wereld tot verbazing van digibeet De Cock.

Martin Schwab is vandaag de dag vooral actief achter de schermen. Zo is hij regisseur bij Flikken Maastricht en Flikken Rotterdam. Hij werkt dus nog steeds samen met Baantjer-collega Victor Reinier!

Martin Schwab als Ab Keizer in Baantjer
Martin Schwab als Ab Keizer in Baantjer

Kirsten van Dissel - Iris de Graaff

Na het vertrek van Prins werd het team van De Cock aangevuld met de komst van deze charmante en doortastende rechercheur.

Kirsten van Dissel is na de serie gaan presenteren bij lokale omroepen als AT5 en Omroep West. Ook schreef ze in 2018 haar eerste boek.

Kirsten van Dissel als Iris de Graaff in Baantjer
Kirsten van Dissel als Iris de Graaff in Baantjer

Serge-Henri Valcke - Corneel Buitendam

De gedisciplineerde commissaris had een haat-liefdeverhouding met zijn eigengereide team, maar kon hun harde werk uiteindelijk toch altijd waarderen.

Serge-Henri Valcke is een Vlaamse acteur en acteert nog steeds. Daarnaast is hij ook actief als voice-over en fotograaf.

Serge-Henri Valcke als Corneel Buitendam in Baantjer
Serge-Henri Valcke als Corneel Buitendam in Baantjer

Nienke Sikkema - Mevrouw De Cock

Een terugkerend element in de serie was het nabespreken van de opgeloste zaak bij De Cock thuis, waar zijn echtgenote allerlei hapjes en drankjes voor zijn partners in crime had klaargezet.

Nienke Sikkema is nog steeds wel eens te zien op televisie. Onlangs kon je haar nog bewonderen in Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen.

Nienke Sikkema als Mevrouw De Cock in Baantjer
Nienke Sikkema als Mevrouw De Cock in Baantjer

Hans Karsenbarg - Ennaeus den Koninghe

De verhitte gesprekken tussen deze wat conservatieve schouwarts en de jonge hond Vledder waren elke Baantjer-aflevering om te gieren. Door de bijzondere ontdekkingen van Den Koninghe was hij van onschatbare waarde voor De Cock.

Hans Karsenbarg is bij het grote publiek bekend geworden door de serie en heeft zich daarna vooral beziggehouden met het schrijven van onder andere musicals.

Hans Karsenbarg als Ennaeus den Koninghe in Baantjer
Hans Karsenbarg als Ennaeus den Koninghe in Baantjer

Freek van Muiswinkel - Thijs Jochems

Deze chaotische, maar vriendelijke wachtcommandant was een vaste spil op het bureau. Hij hoorde net als De Cock 'bij het meubilair'.

Freek van Muiswinkel overleed in 1999, waarna zijn rol werd overgenomen door onder andere Jeroen van Koningsbrugge en Wimie Wilhelm.

Freek van Muiswinkel als Thijs Jochems in Baantjer
Freek van Muiswinkel als Thijs Jochems in Baantjer

Wimie Wilhelm - Els Peeters

Deze mondige wachtcommandant stond haar mannetje en liet zich door niemand de les lezen. De ene na de andere vervelende 'klant' werd dan ook door haar uit het bureau gebonjourd.

Wimie Wilhelm is nog steeds wel eens te zien op het witte doek als bij- of gastrol en is daarnaast actief als regisseur in de theaterwereld. Zo is ze de vaste regisseur van cabaretier Richard Groenendijk. 

Wimie Wilhelm als Els Peeters in Baantjer
Wimie Wilhelm als Els Peeters in Baantjer

Baantjer

Goed nieuws: je kunt de afleveringen van Baantjer - bijna allemaal - terugkijken bij Videoland!

Meer over