Hollywood legende Kirk Douglas (98) geeft helft vermogen weg

26 Augustus 2015 16:27 | sterren | Door Televizier

© YouTube/Entertainment Tonight

Kirk Douglas blijkt behoorlijk vrijgevig op zijn oude dag. De 98-jarige acteur en schrijver doneert ruim de helft van zijn miljoenenvermogen aan goede doelen.

Douglas noemt zijn gulle daad een eerbetoon aan zijn moeder.

Armoedige jeugd

Douglas werd in 1916 geboren in het straatarme stadje Amsterdam in de staat New York. Ook al had het gezin Douglas soms moeite zelf de eindjes aan elkaar te knopen, zijn moeder stuurde nooit iemand die om hulp of wat eten vroeg weg met lege handen of maag. "Mijn moeder zei altijd dat we voor elkaar moesten zorgen, dat ben ik nooit vergeten", aldus Douglas. 

Giften

Maar Douglas en zijn vrouw Anne geven iets meer weg dan een warme maaltijd. Ze hebben besloten 50 van hun 80 miljoen dollar (zo'n 40 miljoen euro) te verdelen aan een aantal goede doelen. Zo kunnen onder meer theaters, kinderziekenhuizen en Kirk's oude school St. Lawrence University een vette cheque verwachten. 

Chronische gulheid

Het is niet de eerste keer dat Douglas diep in de buidel tast voor het goede doel. Drie jaar geleden gaf hij via zijn Douglas Foundation al geld voor, onder meer, Alzheimer onderzoek, opvanghuizen voor vrouwen en een Hollywood rusthuis voor bejaarde acteurs. In een verklaring zei hij destijds dat zijn filantropische filosofie een hele simpele is: caring is sharing. Oftewel, door te geven, geef je je om elkaar.

Erfenis

Overigens hoeven de kinderen van Kirk Douglas niet bang te zijn dat ze niets erven. De helft van het nog altijd aanzienlijke fortuin van hun vader behoort hen na zijn dood toe. Maar zoon Michael Douglas, zelf goed voor zo'n 300 miljoen dollar en zijn twee broers zitten er zelf al warmpjes bij.

Meer over