Interview

Ilja Gort is terug in Frankrijk voor Gort over de Grens: 'Het blijft een wonderlijk volk'

18 januari 2023 10:05 | sterren | Door Richard Roosenboom

© Caroline d'Hollosy

Een nieuwe reeks van Gort over de Grens staat garant voor goede wijn en mooie gesprekken met markante mensen. Dit seizoen in Frankrijk stelt niet teleur: ‘Het blijft een wonderlijk volk.’

“Ik heb gewoon iets met de Fransen”, vertelt Ilja Gort. “Aan de ene kant zijn ze heel ‘hoogneuzig’ – in Nederland zien sommigen dat als arrogant – maar aan de andere kant zijn ze heel hartelijk en warmbloedig. Die tegenstelling blijft me intrigeren.”

Gort over de Grens

De bestemming voor een nieuwe reeks Gort over de Grens was dan ook snel verzonnen. Frankrijk moest het worden. Inderdaad, na Italië en Spanje toch weer naar Frankrijk. Want er is nog zo veel moois te zien, zegt Gort die al 25 jaar wijn maakt op zijn chateau in Bordeaux. En met al zijn ervaring durft hij ook steeds meer te improviseren.

Ilja Gort

Dat blijkt meteen al bij de opnames voor de eerste aflevering. Gort en zijn team zijn op weg naar twee kaasmakers hoog in de Alpen. Een vergelijkbare route als die van krijgsheer Hannibal zo’n 2000 jaar geleden, op weg naar Rome met 90.000 soldaten en 37 olifanten. “Ik loop daar dan en probeer me voor te stellen hoe zo’n olifant zich voelt. En juist op dat moment hoor ik plotseling toch een getoeter! Ik dacht even dat zo’n dier eraan kwam.”

Dat ligt uiteraard anders, en even later staat Ilja na een goed gesprek met een enorme alpenhoorn tussen de lippen. “Deze gekke dingen en dit soort onverwachte ontmoetingen maken het programma voor mij zo leuk. En juist in Frankrijk kan dit heel goed.”

La Douce France

Verder bezoekt hij in de uitzending een koebellenmaakster en gaat hij op pad met een goudzoeker. Stuk voor stuk markante lieden met mooie verhalen. Juist dit soort mensen zorgen ervoor dat Gort verslingerd is aan La douce France. “Ik blijf me verbazen over die malle Fransen. Dit land, het past gewoon heel goed bij mij.”

Gort over de Grens is vanaf 18 januari 2023 wekelijks om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO2.

Meer over