Interview: 7 vragen aan Erik van der Hoff over House Rules Holland

House Rules Holland was eerder een daverend succes in Australië, en nu is het de beurt aan Nederland. Met aan het roer de klusgoeroe van NET 5, Erik van der Hoff.

Wat gaan we zien in House Rules Holland?

„Vijf heel verschillende stellen verbouwen elkaars huis en dat levert heel veel hilarische, grappige en emotionele televisie op.”

Waarom zou je je huis in vredesnaam door een ander willen laten verbouwen?

„Ik denk dat een aantal van de deelnemers zichzelf graag als verbouwer wil laten zien. En voor sommige mensen is het heel fijn dat ze hun leven even uit handen kunnen geven. Om het niet helemaal uit de hand te laten lopen geven alle koppels de anderen vijf huisregels waaraan de verbouwing moet voldoen. Een daarvan is bijvoorbeeld ‘modern bohemian is onze stijl.’ Nou, zeg jij maar wat dat is. Een ander wil een landelijke stijl, een derde heeft als regel dat alles XL moet, omdat hij 2 meter lang is. De stellen kennen elkaar in het begin niet, dus ze moeten op basis van die regels en van wat ze aantreffen in het huis vóór de verbouwing, een stijl ontwikkelen.”

Zijn de deelnemers allemaal geoefende klussers?

„Mensen die zich opgeven voor een programma als House Rules Holland vinden meestal dat ze geweldige klussers zijn, maar na aflevering één zie je al dat dit niet voor iedereen geldt. Soms zijn de stellen dan ook heel teleurgesteld als ze het resultaat zien; de een werkt het wat beter af en heeft een andere smaak dan de ander. Daar gaat het weleens mis.”

De hoofdprijs is niet mis: twee jaar hypotheekvrij wonen.

„Pas bij een programma als House Rules Holland, realiseren mensen zich hoe veel geld ze maandelijks kwijt zijn aan wonen. Dus de stellen maken meteen plannen voor het geval ze winnen. De een wil eindelijk eens met vakantie, het andere stel kan aan kinderen beginnen, mochten ze ­winnen. Er hangt veel vanaf voor de deelnemers.”

Hoe wordt de winnaar bepaald?

„De eerste zes afleveringen hebben we een jury en ook de stellen zelf geven punten. Daarna valt het eerste stel af, tot er in aflevering 11 nog 2 ­stellen over zijn. Dat wordt een live-uitzending en daarin bepalen een vakjury en de ­kijkers thuis wie House Rules Holland wint.”

Waarom was dit programma in Australië zo’n succes?

„Australië heeft een lange ­traditie van woonprogramma’s. Ze reizen daarin het hele land door en het is een enorm ­spektakel.”

House Rules Holland ­ 20.30 • NET 5

Reageren