Interview: Acteur James Spader over The Blacklist

13 Januari 2014 13:41 | sterren | Door Televizier

The Blacklist is een psychologische thrillers zoals we wel vaker gezien hebben, maar deze serie heeft één grote troefkaart: acteur James Spader. Televizier.nl sprak met hem.

In The Blacklist speelt James Spader (bekend van de film Sex, lies and videotape en de serie Boston Legal) Raymond ‘Red’ Reddington’. In de eerste scènes was te zien dat de voormalige FBI-agent en gezochte crimineel zichzelf vrijwillig meldde bij de FBI. Dat is al behoorlijk raar. Nog vreemder is dat Red alleen zaken wil doen met FBI-groentje Elizabeth Keene (Megan Boone).

Mysterie

Hij heeft een lange lijst met criminelen die hij graag door de FBI oppakt ziet worden en Red gaat ze daarbij helpen. De FBI maakt gebruik van zijn diensten maar vermoedt dat Red het een en ander in zijn schild voert. En dan zijn relatie met Elizabeth. Is Red stiekem haar vader of is er iets heel anders aan de hand?

Verassend

James Spader wil daar nog helemaal niets over kwijt. „Daar kan ik niet veel over vertellen. Een van de leukste aspecten van deze serie is dat je als kijker voortdurend wordt verrast en dat alles heel anders blijkt te zijn dan je dacht. Veel mensen denken inderdaad dat Red de vader van Elizabeth is, persoonlijk lijkt mij dat veel te voor de hand liggend. Maar wie weet, misschien is uiteindelijk het simpelste antwoord wel het juiste.”

Plotwendingen

The Blacklist zit vol geheimen en verrassende plotwendingen. Maar Spader voelde zich vooral aangetrokken door het personage Red. „Hij is zo heerlijk gecompliceerd, dus ik verwacht dat het leuk blijft om hem te spelen, ook als The Blacklist seizoenen lang door zou gaan. Er zijn zo veel vragen die moeten worden beantwoord en het ziet ernaar uit, dat dat nog wel even duurt. Heel langzaam zal het spinnenweb zich prijs­geven.”

Kaal hoofd

Spader scheerde zich speciaal voor de rol kaal. „Een kaal hoofd past perfect bij Red, hij komt op veel verschillende plekken, hij moet licht reizen, het leek me dat daar praktisch haar bij past dat hij lekker zelf kan bijhouden. Hij kleedt zich ook eenvoudig en tijdloos. Dit is een man van de wereld.”

Eten, slapen, werken

The Blacklist is al een groot succes in de Verenigde Staten. Gemiddeld kijken 18 miljoen mensen naar de afleveringen, bovendien is er al een tweede seizoen besteld. „Nee, dat was geen boost voor mijn zelfvertrouwen, daar heb ik sowieso nooit een gebrek aan gehad. Ik zie het meer als steun en dat is lekker.”

Struisvogel

Maar volgens Spader kleven er ook nadelen aan het succes. „Ik voel me al maanden een soort struisvogel. Het is alsof ik de hele tijd met m’n hoofd in een gat in de grond zit en dat gat is The Blacklist. Ik zit tijdens de opnamen in een appartement in New York en doe al maanden niets anders dan eten, slapen en werken.  Aan de andere kant vind ik het wel een geruststellende gedachte  dat ik nu genoeg geld heb  om mijn zoon volgend jaar naar dezelfde dure school  te sturen als dit jaar.”

Lees ook het interview met Megan 'Liz' Boone over The Blacklist.

Meer over