Interview: Alberto Stegeman over Undercover in Nederland

12 oktober 2014 17:00 | sterren | Door Televizier

© SBS - Elvin

Alberto Stegeman begint aan een nieuwe seizoen van Undercover In Nederland. En dat doet hij in een geheel nieuwe vermomming.

Je bent net vader geworden van een dochter. Betekent dit dat je minder gaat werken?

„Nee, maar ik heb er natuurlijk een zorg erbij. Wel een leuke zorg. Misschien dat ik in de toekomst iets minder ga werken. Maar ik vind het zo leuk.” 

Je gaat dit seizoen vermomd als Frans de Jong. Wie is dat?

„Frans is een vijftiger, ik ben dus wat ouder gemaakt. Hij is een handelaar in wapens en vals geld, is pooier, hoerenloper en advocaat. Ik ben het dit seizoen allemaal geweest. Het hoofd van Frans blijft telkens hetzelfde, alleen zijn kleren veranderen. Ik vond het tijd om weer met een verborgen camera aan de slag te gaan en de criminelen zelf in de ogen te kijken. En daar had ik een vermomming voor nodig, anders herkent iedereen me.” 

Wie verzint zo’n vermomming?

„Ik ben bij een aantal goede grimeurs geweest en die hebben zich flink uitgeleefd. Het kost vier uur de tijd om te veranderen in Frans.”  

Is de eerste keer in een nieuwe vermomming eng?

„Ja, als ik de opnamen terugkijk zie ik ook dat ik minder vrij beweeg dan later in het seizoen. Je bent toch bang dat je gesnapt wordt. Na een paar keer durfde ik veel meer.” 

AfbeeldingFoto: SBS - Elvin

Wat kunnen we dit seizoen verwachten?

„Na tien jaar in de misdaadjournalistiek had ik niet verwacht dat ik nog zo verbaasd zou worden. We hebben een tweeluik over prostitutie gemaakt; ik vond het bizar te zien hoe Nederlandse dorpsmeisjes hun lichaam verkopen voor geld. Ze hebben dan ook nog onveilige seks op onveilige plekken. Veel tippelzones zijn verdwenen en dat zorgt nu voor vreselijke misstanden. We wilden meisjes redden en dat hebben we gedaan.” 

En de aflevering van vanavond?

„Die gaat over vals geld. Er zijn veel bendes actief. Die gaan wij ontmaskeren.” 

Ben je nog in bijzondere situaties terecht gekomen?

„Ik heb criminelen ontmaskerd waarbij ik ineens het Frans-masker aftrok. Je had hun gezicht eens moeten zien.”

Meer over