Interview: Ali B vertelt over zijn nieuwe programma Ali B en de 40 wensen

27 maart 2014 14:44 | sterren | Door Televizier

In het programma Ali B en de 40 wensen, zet rapper, theatermaker en talentencoach Ali B (32) probleemjongeren in om de dromen van ouderen te laten uitkomen. Volgens de zanger verdienen bejaarden meer credits dan ze nu krijgen.

Een veroordeelde crimineel die met een bejaarde man naar balletles gaat. Deze bijzondere situatie is te zien in de eerste aflevering van Ali B en de 40 Wensen. De ex-drugsverslaafde Peter (18), veroordeeld voor mishandeling, krijgt van Ali Bouali de opdracht om een laatste wens van Bob (77) in vervulling te laten gaan.

Dol op dansen

Bob was vroeger dol op dansen. Van zijn moeder mocht hij geen professioneel danser worden, uit angst dat hij dan homoseksueel zou worden. Achter zijn rollator doet hij nog wel eens pasjes, maar het liefst zou hij een keer in een professionele voorstelling staan. Lukt het de onverschillige Peter om dat te regelen?

TV Lab

Het nieuwe programma is een vervolg op de gelijknamige uitzending tijdens TV Lab, afgelopen zomer. TV Lab is een jaarlijks terugkerende themaweek waarin omroepen nieuwe programma’s testen. Ali B en de 40 wensen scoorde goed en dus werd er meteen aan een vervolg gewerkt. Daarvoor scoutten Ali en zijn team jongeren in klinieken en opvangcentra. "We keken of ze oprecht een tweede kans willen. Je moet het ze ook gunnen." Voor de ouderen deed hij een oproep op tv en ging langs bij verzorgingstehuizen. Ali: "Veel wensen gaan over herinneringen ophalen en het verleden afsluiten. We hebben bijvoorbeeld een vrouw van in de negentig die als kind op een binnenvaartschip heeft gewoond. Ze wil nog één keer die route varen."

Confrontatie en onbegrip

Ali B is een bruggenbouwer tussen jong en oud. Eerder al koppelde hij bevriende rappers aan ervaren zangers in het muziekprogramma Ali B op Volle Toeren. "Bejaarden verdienen meer credits dan ze nu krijgen. Ik heb iets met ze. Als kind ging ik al graag naar bejaardenhuizen om te praten met de mensen die daar wonen, omdat ze zulke goede verhalen hebben. Ik ben ook een soort verhalenverteller, dat is mijn ding op televisie en in het theater." 

Stelen

Het liefst koppelt hij in Ali B en de 40 Wensen een oudere en jongere aan elkaar die iets overeenkomstig hebben. "In de uitzending van TV Lab zat een tweeling die een keer beroofd was. Dat heeft veel impact gehad. Daarom heb ik een jongen gekozen die zelf iemand had bestolen. Dan heb je meteen de confrontatie: dit zijn dus de gevolgen als je zoiets doet bij een ander. Tegelijkertijd kwam bij die ouderen begrip voor waar zijn actie vandaan kwam. Het is makkelijk om iemand alleen maar te veroordelen, maar als je dan hoort dat diegene compleet is verwaarloosd en al als zesjarige in tehuizen terecht kwam… De wereld is niet altijd eerlijk."

Probleemjongere Ali

Ali B weet waarover hij praat. De man die in het theater en als jurylid bij The Voice of Holland de ene na de andere grap uithaalt, was zelf een probleemjongere. Als tiener worstelde hij met een gokverslaving en verdiende hij bij als drugsdealer. Zijn familie trok hem weer op het rechte pad en hij ging serieus aan de slag met zijn muziek- carrière. Hij was begin twintig toen hij doorbrak als rapper. Daarna verlegde hij steeds meer zijn aandacht naar het theater en televisie. "Dit programma komt volledig uit mij. Ik heb ook kansen gekregen om het opnieuw en goed te doen. Daarom gun ik dit anderen. Soms zie ik jongeren met talent een pad bewandelen dat ze echt niet hoeven te nemen. Dat vind ik zonde. Ze kunnen veel meer en dat wil ik aantonen.

Mentor

Hij werpt zich op als mentor en die taak neemt hij uiterst serieus. Hij pakt ze niet met fluwelen handschoenen aan. "Als die kinderen vertellen dat zij diep zitten, zeg ik: kijk, dit is de route die ik heb genomen. Ik probeer ze vooral een doel voor ogen te houden. In dit geval: die wens laten uitkomen. Als het niet lukt, confronteer ik ze. Het is dan wel een tv-programma, maar ik zie precies waar ze opgeven. Als ze hier al de kantjes er vanaf lopen, doen ze dat in het echte leven ook. Maar als ze doorzetten, leren ze in hun eigen leven ook weer door te gaan als er obstakels zijn."

Realiteit

Niet alle wensen zijn uitgekomen, biecht hij op. "Dat gebeurt ook. Als tv-maker heb ik ervoor gekozen om het proces zo realistisch mogelijk te volgen. Als een wens niet uitkomt, betreur ik dat en probeer ik zowel de oudere als de jongere te helpen. Die keer dat het niet is gelukt, ben ik erg ver gegaan. Ik kan niet zeggen hoe ver, want dan geef ik te veel weg."

Doel

Jongeren op weg helpen en de dromen vervullen van ouderen is niet zijn enige doel. Hij ziet een groter belang voor zich. "Ik hoop dat mensen na het kijken de telefoon pakken en naar oma bellen om te zeggen: vanaf nu kom ik elke week bij je. Ze willen zo graag vertellen over hun leven. Verder hoop ik dat de jongeren inmiddels stappen hebben gemaakt om een opleiding of baan te vinden. Dat ze in een opwaartse spiraal terecht zijn gekomen. En dat die bejaarden elke dag op het pleintje voor het verzorgingstehuis aan iedereen vertellen wat ze nu toch hebben meegemaakt."

Ali B en de 40 wensen is vanaf donderdag 27 maart elke week te zien om 20:30 uur op Nederland 1.

Meer over