Interview

Anne-Mar Zwart is de nieuwe presentatrice van Blauw Bloed: 'Ben echt een royaltyfan'

28 januari 2023 10:05 | sterren | Door Lydia van der Weide

© EO/Rogier Veldman

Sinds haar jeugd is Anne-Mar Zwart al stiekem royaltyfan. Dat ze Blauw Bloed mag presenteren, vindt ze dan ook geweldig. Het seizoen begint met speciale aandacht voor de 85e verjaardag van prinses Beatrix.

Wat vind je ervan dat je de nieuwe presentatrice bent van Blauw Bloed?

"Heel erg leuk! Ik ben echt een royaltyfan en met mij gelukkig een heleboel andere mensen. Daarom duurt dit programma voortaan als vanouds een klein halfuur én is het teruggeschoven naar primetime."

Hoe ontstond jouw liefde voor het koningshuis?

"Mijn oma was erg koningsgezind, ze had een abonnement op het blad Vorsten. Als klein meisje zat ik daar bij haar op de bank graag in te bladeren. Ik vond al die prinsessen geweldig en droomde weg bij de mooie kleren en sprookjesachtige levens. Sindsdien ben ik stiekem royaltyfan. Ik ben altijd benieuwd hoe leden van koninklijke families ook nog gewoon mens zijn. En ja, ik ben ook dol op het Nederlands koningshuis."

Ben je ook fan van prinses Beatrix?

"Jazeker, die vind ik heel tof, ze is het staatshoofd van mijn jeugd. Ik bewonder de allure, die heeft ze nog steeds. Hoe ze praat, hoe ze beweegt en hoe het haar lukt om nog steeds op hoge hakjes te staan: heel mooi. Tegelijk vind ik haar stoer; zoals ze op foto's van vroeger staat, als ze ging paardrijden bijvoorbeeld. Hoewel ik het jammer vind dat ze als koningin gereserveerder was dan haar moeder, denk ik dat ze een heel lieve vrouw is."

Wat kun je vertellen over de eerste aflevering, die in het teken staat van haar verjaardag?

"Nog niet zoveel, het moet een verrassing blijven. Maar het spreekt het voor zich dat we deze mijlpaal niet aan ons voorbij laten gaan en dat we terugblikken op haar leven. Reken maar dat we er iets bijzonders van maken!"

Wat wil jij kijkers bieden in Blauw Bloed?

"Ik wil een boeiend programma maken voor mensen die net als ik geïnteresseerd zijn in de wereld van de royalty. Tegelijk hoop ik nieuwe kijkers aan te spreken, mede door het feit dat ik er niet voor schuw om soms kritisch te zijn. Zo maakten we onlangs een item over wat het koningshuis vroeger in oorlogstijd voor vluchtelingen heeft gedaan. Dat vind ik mooi, maar ik vind ook dat we de vraag of ze wel eens iets hebben laten liggen niet uit de weg moeten gaan. In Blauw Bloed hebben we ook aandacht besteed aan de dalende populariteit van het Nederlandse koningshuis. Ik zou trouwens wel weten hoe ze die populariteit zouden kunnen verhogen…"

O ja, wat is jouw tip?

"Volgens mij zou het heel goed werken als koning Willem-Alexander en koningin Máxima wat meer zouden delen over hoe zij dingen thuis doen. Bijvoorbeeld foto's als hun hond jarig is, of bij andere feestelijke gelegenheden. Zo'n charmeoffensief zou vast een positieve uitwerking hebben!"

Blauw Bloed is vanaf 28 januari 2023 elke zaterdag om 20:05 uur te zien op NPO 2

Meer over