Interview: Ariane Schluter over Noord/Zuid

9 januari 2015 09:17 | sterren | Door Televizier

© KRO

Topactrice Ariane Schluter speelt in Noord/Zuid de net gescheiden Amsterdamse rechercheur Dana van Randwyck, die te maken krijgt met een bizarre moordzaak en veel actualiteiten.

Wat voegt Noord/Zuid toe aan alle politieseries die we al kennen?

Noord/Zuid is grimmig en geestig. De persoonlijke verhaallijnen zijn minstens zo belangrijk als de misdaadzaken. Er is één grote zaak die over alle afleveringen loopt. En door de korte zaken die lopen, krijg je als kijker mee wat er op een politiebureau gebeurt; de dagelijkse grapjes, de lichtheid. Alles bij elkaar maakt dat de serie heel gaaf. En dan staan de afleveringen meestal ook nog in het teken van een bepaald thema. Alles grijpt in elkaar.” 

De zaak van vorige week ging over een juwelier die een overvaller neerschoot. Springen jullie vaker in op de actualiteit?

„Nee joh, wij werden ingehaald door de werkelijkheid. Die aflevering was al geschreven toen het daadwerkelijk gebeurde. We waren soms verbijsterd over hoe actueel de zaken werden die we hadden opgenomen. Het zijn soms echt grote verhalen van nu. Eén aflevering gaat bijvoorbeeld over een Syrië-ganger. Noord/Zuid speelt zich dan wel af in Amsterdam, maar gaat over problemen die je in elke stad aantreft. Het gaat om tegenstellingen, als het verschil tussen arm en rijk, goed en kwaad, en natuurlijk tussen noord en zuid.” 

Ben je in de leer geweest bij de politie om geloofwaardiger over te komen?

„Simon de Waal, die ex-rechercheur en misdaadschrijver is, heeft ons meegenomen naar een schietbaan. Dat was te gek. We weten dus allemaal hoe je een pistool vasthoudt én we kunnen reanimeren. Daarmee moet je ook geen fouten maken in een serie. Daarom zijn ook de ME en het ambulancepersoneel in de serie echt. Aan de andere kant: het is wel drama, hè. We hebben geen documentaire gemaakt, je moet niet overal met een vergrootglas naar kijken.” 

In de film Lucia de B. belandde je personage onschuldig in de gevangenis. Nu sta je aan de andere kant van de wet. Was dat een opluchting?

„Ja, maar het verhaal is natuurlijk onvergelijkbaar. Noord/Zuid is veel lichter, er zit veel meer humor in. Het was een droomproject, heerlijk om te doen.”

Waarom zijn politieseries onverwoestbaar?

„Ik heb zelf alle politieseries gezien die er maar zijn. Ik hou ervan omdat ze duister zijn en omdat je kunt mee puzzelen. En als je wilt, kun je helemaal opgaan in de verhalen en de personages. Het is spannend!”

Meer over