Interview: Arjan Postma over Wie Overleeft Nederland?

Boswachter Arjan Postma gaat in Wie Overleeft Nederland? met BN’ers grote Nederlandse natuurgebieden in. En laat ze daar vervolgens achter.

Arjan Postmabekend als de boswachter uit RTL Late Night en Het Zijn Net Mensen, heeft vanaf deze week een eigen programma op RTL 4: Wie Overleeft Nederland?. In deze nieuwe tv-show gaan steeds vier BN'ers samen met de boswachter drie dagen lang 'op avontuur' in Nederland. Ze trekken de natuur in om te overleven en ontdekken de mooiste plekjes van ons land.

Wat gaat er precies gebeuren in Wie Overleeft Nederland?

"We gaan de Nederlandse natuur proeven, beleven, ons erin onderdompelen. De kandidaten krijgen instructies van mij en wat survivalgereedschap; daarmee moeten ze zelf een hut bouwen. Verder moeten ze het twee nachten en drie dagen zien te rooien met wat de natuur ze te bieden heeft."

Maar we zijn in Nederland, daar loop je toch elke vijf minuten tegen een wegrestaurant aan?

"Lang niet overal. We hebben zulke mooie, grote gebieden. In de eerste aflevering zitten we bijvoorbeeld op de Boschplaat op Terschelling. Dat is een duizenden hectare groot natuurreservaat, een kwelderlandschap, lekker ruig. We zijn ook in het grootste loofbos van Nederland geweest, het Flevose Horsterwold nabij Zeewolde, en in de IJsselmonding."

Brachten de BN’ers het er een beetje goed vanaf?

"Ze waren robuuster dan je zou denken. Ik ga elke aflevering met vier BN’ers op pad die we in teams van twee verdelen. Vooral de gemengde teams deden het prima. Twee heren samen deden het dan weer verrassend slecht. Die mannen nemen verkeerde beslissingen, luisteren niet, zetten dingen te snel in elkaar. De eerste dag en nacht zijn het zwaarst, niemand is nog gewend aan buiten slapen op de harde grond. De tweede dag komen ze er al lekker in. Dan vinden ze rust, met thee van dennennaalden, goede gesprekken bij een vuurtje en zeeën van tijd."

Welke avonturiers zien we in de eerste aflevering?

"Topchef Ron Blaauw, presentatoren Henny Huisman en Joris Linssen en realityster Melisa van Andy en Melisa. Je zou het misschien niet verwachten, maar Melisa paste zich prima aan. Ze bleek ook heel goed make-up te kunnen aanbrengen zonder spiegel."

Waar sliep jij zelf?

"Thuis, helaas. De kandidaten mogen natuurlijk niet te veel op me bouwen; ik vond het dan ook vreselijk dat ik ze moest achterlaten. Als er nog een seizoen komt, blijf ik misschien ook buiten slapen. Dat doe ik heel graag, ook als er geen camera bij is voor een programma."

Mag iedereen zomaar gaan overleven in de natuur?

"Natuurlijk! Graag zelfs. Er zijn veel vrije kampeerplaatsen op open plekjes in het bos, en Staatsbosbeheer organiseert regelmatig survivalcursussen, zodat je zelf kunt beleven wat de deelnemers meemaken."

Wie Overleeft Nederland? is vanaf woensdag om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Lees ook:
Ons interview met Arjan Postma over zijn eerdere show: Het Zijn Net Mensen

Meer over:

Reageren