Interview: Art Rooijakkers over Bureau Rooijakkers & Verster

In de nieuwe AVRO-serie Bureau Rooijakkers & Verster onderzoeken Art Rooijakkers en Lauren Verster ‘kromme’ juridische zaken. Daarbij halen ze als echte detectives de onderste steen boven.

Wat is precies de insteek van het programma?

"Lauren en ik nemen kwesties die krom lijken in het recht onder de loep. Daarbij stellen we telkens de vraag: hoe kan het dat...? Hoe kan het dat er in Nederland duizenden veroordeelden vrij rondlopen of zelfs verdwijnen? Hoe kan het dat sommige mensen juist onschuldig achter de tralies verdwijnen? Op zoek naar antwoorden rijden we rond in een oude Chevrolet Impala en bezoeken we slachtoffers, daders, agenten, rechters, officieren van justitie, een directeur van een tbs-kliniek, een ­psychiater en andere experts.”

Waarom doen jullie het samen?

"Het leek mij een leuk idee om dit programma met iemand anders te doen, als een soort detectiveduo. We hebben nog even aan een crimineel gedacht, maar het is Lauren geworden. Dat pakte goed uit, juist omdat we vrij verschillend zijn. Vanuit mijn journalistieke achtergrond bereid ik me goed op de gesprekken voor, terwijl Lauren veel meer vanuit haar eigen verbazing reageert.”

Praten jullie alleen met mensen of komen jullie ook in actie?

"We nemen zelf de proef op de som. Zo heb ik een kogel afgevuurd met een pistool. Van tevoren keek ik daar enorm tegenop. Maar toen ik eenmaal op de schietbaan van de politieacademie stond, vond ik het fantastisch! Ik heb ook nog een simulatie-opdracht gedaan. Als politieman in opleiding moest ik een huis binnenvallen van waaruit een melding was gedaan van huiselijk geweld. Terwijl de vrouw op de bank lag, kwam haar man met een mes aanlopen. Toen stond ik voor de keuze: schiet ik wel of niet? Een heel spannende ­ervaring. Ik heb na die draaidag een stuk meer ontzag voor het politiewerk gekregen.”

Waar gaat aflevering 1 over?

"Over straf. Wat is eigenlijk een goede straf? En heeft het nut? We praten met een oud-rechter die zaken heeft behandeld in De Bunker, de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam, en drie mensen tot levenslang heeft veroordeeld. We interviewen een beroepscrimineel die in totaal twintig jaar van zijn leven vast zat en toch steeds opnieuw de fout in ging. Verder spreken we met een man die een taakstraf belachelijk weinig vindt voor de persoon die zijn vrouw heeft doodgereden, en gaat Lauren op pad met een veroordeelde die een enkelband draagt.”

Reageren