Interview

Astrid Joosten trapt nieuwe reeks Kloostergasten af: ‘Heb de kerk vaarwel gezegd, ben atheïst’

11 juni 2023 10:00 | sterren | Door Elselien van Dieren

© KRO-NCRV
Presentatrice Astrid Joosten (65) pakt binnenkort haar koffer voor een wel heel bijzonder tripje: ze gaat voor het programma Kloostergasten logeren bij de zusters in het Brabantse Oosterhout.

Je bent al veertig jaar op televisie, maar je doet zelf niet vaak mee aan tv-programma's. Waarom zei je 'ja' tegen Kloostergasten?

"Ik heb nooit de behoefte gehad om als BN'er in een spelshow of praatprogramma te gaan zitten, maar dit leek me heel interessant. Het leuke is dat ik de zusters alles mag vragen. Hoe zien hun dagen eruit? Gaan ze vaak op familiebezoek? Mogen ze op vakantie? Ik wil het allemaal weten."

Waar ben je het benieuwdst naar?

"Deze vrouwen hebben vaak op heel jonge leeftijd besloten om het klooster in te gaan. Daardoor ontzeg je jezelf een hoop: je mag niet verliefd worden, geen studie doen of een baan hebben, geen gezin stichten. Je geeft letterlijk je vrijheid op om God te dienen. Hoe kijken ze daarop terug? Het is een groot offer, je moet dan wel heel zeker zijn van je zaak."

Ben je zelf religieus opgevoed?

"Mijn vader komt uit een katholieke familie, het gezin van mijn moeder was niet gelovig. Om met mijn vader te kunnen trouwen is ze katholiek geworden. Ik ben gedoopt, heb communie gedaan en ik ging naar een katholieke meisjesschool, maar we hadden het thuis nooit over het geloof. Wel zaten mijn zus en ik in het kerkkoor, maar dat was vooral omdat ik zingen zo leuk vond. Vooral de liederen die we met de kerst- en paasmis zongen vond ik prachtig. In mijn tienerjaren heb ik de kerk vaarwel gezegd, nu ben ik atheïst."

Wat verwacht je van je verblijf in het klooster?

"Ik denk dat het door de rust en stilte daar zal voelen als een retraite. Zelf doe ik soms iets dat wel een beetje op een retraite lijkt, een sapkuur. Dan ga ik een week naar een kuurhotel. Zo reinig je je lijf. Meestal ga ik met een vriendin, maar ik ben ook wel eens in mijn eentje geweest. Ook al is het niet het doel van zo'n week, je gaat toch nadenken. Waar sta ik? Hoe voel ik me? Het idee om even uit de maatschappij te stappen en de stilte te ervaren spreekt me wel aan."

En even door het leven zonder telefoon.

"Moet ik hem inleveren denk je? Nou ja, dan maar even niet mailen en appen. Dat ik het nieuws dan niet kan volgen lijkt me wel raar. Ik kijk vaak op de app van de NOS en Nu.nl, ik ben echt een nieuwsjunk. Straks kom ik terug uit Brabant en blijkt er van alles gebeurd te zijn. Sociale media hoef ik gelukkig niet te missen, want die gebruik ik toch al niet. Dat is een bewuste keuze. Ik ben al een publiek figuur, waarom zou ik dan ook nog op internet delen waar ik op vakantie ga, wat ik eet en welke wijn ik drink? Ik begrijp echt niet wat mensen daar leuk aan vinden."

Over wijn gesproken, je gaat naar een wijnklooster.

"Ja, leuk he. Dit klooster is speciaal voor mij uitgekozen. Ik ben vinoloog en heb met mijn vriendin Thérèse Boer een online wijnwinkel. Ik ben heel benieuwd hoe de zusters de wijn maken. Toen ik het klooster googelde, las ik een mooi verhaal over de kloosterwijn. De zusters waren met twintigduizend flessen blijven zitten toen de horeca door corona dicht ging. Een Brabantse ondernemer schoot ze te hulp en toen was in één week alles verkocht."

In tegenstelling tot de zusters ga jij straks weer naar buiten. Wat zou je het meest missen als je in een klooster zou wonen?

"Dat je zelf kunt kiezen met wie je woont, in een huis dat je zelf kunt inrichten. Op een terrasje zitten, vakantieplannen maken, werken, naar de Bijenkorf fietsen en er even rondkijken, een man hebben… Alles eigenlijk. Echt alles!"

Kloostergasten is vanaf 11 juni 2023 elke zondag om 22:10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2

Meer over