Interview: Beau van Erven Dorens is terug!

11 September 2015 13:17 | sterren | Door Televizier

© SBS - Elvin

Beau van Erven Dorens verruilde SBS 6 voor RTL 4 en is nu weer helemaal terug met Beste Kijkers en de hypnoseshow You're Back In the Room. Een gesprek.

Wat trok je aan in You’re Back In the Room?

„Ik ben van nature zo sceptisch als maar kan; als presentator van Het zesde zintuig heb ik heel wat zelfbenoemde paragnosten gezien die er weinig van bakten. Voordat ik ja zei heb ik het Britse origineel grondig bestudeerd: als díe kandidaten acteren, ­verdienen ze stuk voor stuk een Oscar. Hypnose werkt echt, maar iedereen reageert anders in trance. Daardoor is het een spannende en verrassende spelshow; je weet nooit hoe de kandidaten de instructies opvolgen die ze vooraf van de hypnotiseur meekrijgen.”

Was het lastig weer te ­wennen bij RTL 4?

„Nee, eerlijk gezegd was ik als een kind zo blij toen de transfer geregeld was. Daarom kwam ik ook spontaan langs bij RTL Late night, op de avond dat de deal definitief rond was. Dat was totaal niet gepland en ik was even bang dat Humberto niet blij met me zou zijn, omdat ik zomaar in zijn programma inbrak. Gelukkig is hij een vakman die niet snel van de wijs wordt gebracht. Er is vooral veel positiviteit. Mijn vertrek bij SBS 6 was zowel voor mij als voor de zender geen groot verlies; we bleken toch niet goed bij elkaar te passen. Dat neemt niet weg dat ik ze dankbaar ben voor de vele kansen. Daar zaten ook de nodige missers tussen, maar of dat aan mij lag of aan het format laat ik in het midden. Het is gebeurd en we gaan door.” 

Gaan we een andere Beau zien bij RTL 4?

„Misschien niet in You’re Back In the Room, maar wel in Beste Kijkers. Daar sta ik als team­captain tegenover Jeroen van Koningsbrugge, maar ik ben natuurlijk lang niet zo gevat en grappig als Jeroen of Ruben Nicolai. Die twee zijn trouwens zo geweldig op elkaar ingespeeld dat ik bij de pilot al enorm heb gelachen. Dus waar zij voor de komische noot zorgen, wil ik dieper ingaan op de actuele nieuwskwesties die voorbij komen. En waar nodig spreek ik mijn verbazing of verontwaardiging uit. Dat heb ik jarenlang gedaan in m’n columns voor bijvoorbeeld Nieuwe Revu en Het Parool. Hoe meer je tekeer gaat tegen mensen of instanties, des te harder krijg je het terug. Destijds schrok ik daarvan, nu begint het weer te kriebelen.”

Hoe zit het trouwens met je rentree bij RTL Boulevard?

„Ik schuif mogelijk weer een paar keer aan, maar dat zal heel sporadisch zijn, hoor. Ik ben hooguit de invaller van de invaller. Ik zie er wel de humor van in om weer op die kruk naast Albert te zitten. Ik ben als een voetballer die na tig transfers terugkomt bij de club waar het allemaal begon. Maar ik zou het niet meer kunnen opbrengen de show dagelijks te presenteren. Ik heb diep respect voor mensen die jarenlang vol overgave hetzelfde doen, maar inmiddels weet ik dat ik na een tijdje verveeld raak en naar iets nieuws verlang. Dat heb ik feitelijk altijd al gehad, ik weet dat ik veel dingen tegelijk wil doen. Naast presenteren en schrijven heb ik ook een passie voor muziek en acteren en wil ik al die kanten van mezelf ook ontwikkelen. Dan het is lastig om al die behoeftes in één tv-programma te bevredigen.”

Wat kunnen we dan nog meer verwachten bij RTL?

„Er gaat sowieso weer een Wereld van Beau-achtig ­avonturenprogramma komen, in mijn beleving benadert dat ­format nog het meest wat ik allemaal op televisie wil doen. Zo’n grootschalig programma moet je goed voorbereiden, naar verwachting kost het een jaar. Maar volgens mij ligt daar wel mijn kracht in dit vak. Er zijn genoeg mensen die een programma beter kunnen ­presenteren, maar weinigen zijn bereid om, zoals ik, hun leven tot op een haar na te geven voor een show. Hoe gek het ook klinkt na meer dan vijftien jaar op televisie: in mijn beleving ben ik pas begonnen. Natuurlijk ben ik trots op programma’s als RTL Boulevard en Deal or no deal, maar het voelt alsof ik nog tot wasdom moet komen.”  

Beste Kijkers woensdag 21.30 • RTL 4
You’re Back In the Room vrijdag 20.30 • RTL 4

Meer over