Interview: Beau van Erven Dorens over 't Is Hier Fantasties

Beau van Erven Dorens stofte ‘t Is Hier Fantasties af, bezocht diverse Europese vakantie-oorden en kwam terug met fantastische verhalen. 

Halverwege jaren 90 vermaakte Ursul de Geer het Nederlands publiek met ’t Is Hier Fantasties. We zagen jongeren zich een slag in de rondte zuipen op Spaanse stranden en patsers zonnen op hun tonnen kostende schepen in Saint Tropez. Beau van Erven Dorens neemt twee decennia later het stokje over van Ursul, tot groot genoegen van de oud-presentator: „Wie kan mij nou beter opvolgen dan Beau? Hij kan zich in nagenoeg iedere situatie verplaatsen en benadert mensen altijd met een open en eerlijk vizier ”, zei Ursul desgevraagd. En dus ging Beau met zijn zegen op pad.

Zure lui op Ibiza

Wat de presentator vooral opviel tijdens zijn omzwervingen was dat Nederlandse vakantiegangers buitengewoon tevreden types zijn. „De mensen zeggen heel vaak uit zichzelf: ‘het is hier fantastisch’. Dat vind ik leuk. We zijn allemaal hardwerkende mensen en als we op de camping aankomen, gaan we voor onze tent zitten en hebben we het naar ons zin. Alleen op Ibiza heb ik een paar zure lui gesproken, verder nergens.” Beau weet waar hij over praat, want hij is zo ongeveer overal geweest. In Saint Tropez, de Provence, de Cote d’Azur, Nice, Oostenrijk, Lloret de mar, Blanès, Ibiza, Kroatië, Antalya en in Toscane. 

Kunstvakanties

Hij ging niet alleen naar campings, maar ook op kunstvakanties, waar mensen schilderen in een kasteel, op fietsvakantie met Volendammers - ‘Ongelooflijk grappig, ik heb zo met ze gelachen’ - en mee met de christelijke wandelvereniging. Volgens Beau is de diversiteit van het programma ook het geheim van het succes. „Het ene moment zit je met een heel vertederend koppel te praten en het volgende zie je een meid met d’r tieten schudden in een club. Het mooiste is natuurlijk als de gesprekken een beetje de diepte in gaan. Als mensen over de liefde vertellen en wat hen beweegt. Vaak komen er hele levensverhalen naar boven.” 

Kippetje op Cherso

In de tijd van Ursul de Geer was Nederland geschokt over de dronken en seksbeluste jongeren die regelmatig figureerden in t Is Hier Fantasties, maar die tijd is nu wel voorbij. „Dat komt vooral door programma’s als Oh Oh Cherso”, denkt Beau „Al was ik zelf wel geschokt over de ongelooflijke hoeveelheid drank die  naar binnen werd gegooid. Jongeren die aan een 5-literfles wodka lurken en dan als jachthonden achter de meiden aangaan. Daar staan dan weer de gezinnen tegenover die al dertig jaar naar tevredenheid op Chersonissos bivakkeren. Die bestellen een satéetje en een kippetje bij een Hollandse tent en vinden dat het lekkerste wat er is.”

Reageren