Interview

Boer Zoekt Vrouw-Agnes lovend over Yvon Jaspers: 'Ze geeft het goede voorbeeld'

22 oktober 2022 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© Roland J. Reinders

Melkveehouder Agnes Lensing was in 2007 de eerste vrouwelijke deelnemer van Boer Zoekt Vrouw. Deze week schiet ze presentatrice Yvon Jaspers te hulp in Onze Boerderij: En Nu Zelf.

Hoe is Yvon als boerin?

"Laten we zeggen dat ze nog veel moet leren. Ze vertelde me dat áls ze fulltime boer zou zijn, ze in ieder geval geen vee zou houden. Je hebt de zorg en verantwoordelijkheid voor je dieren en kunt eigenlijk geen dag weg. Dat soort inzichten vind ik juist zo mooi aan dit programma: het laat zien wat er bij komt kijken voordat voedsel op je bord ligt. Die kennis ontbreekt steeds vaker. Wij bieden op ons melkveebedrijf ook boerderijeducatie aan schoolklassen. Sommige leerlingen geloven oprecht dat er uit roodbonte koeien chocolademelk komt omdat ze bruin zijn. Daar is nog werk aan de winkel, ook omdat bewustwording voedselverspilling tegengaat."

Hoe draagt Onze Boerderij: En Nu Zelf daaraan bij?

"Yvon geeft het goede voorbeeld. In de laatste aflevering is er een oogstfeest waar alle boeren samenkomen. Daar serveerde ze hachee gemaakt van Guus, haar eerste kalfje. Ik vroeg of ze dat geen gek idee vond, maar ze zei: "Hij heeft wel lang in de wei mogen lopen". Leven en dood zitten heel dicht bij elkaar op de boerderij. Dat leer ik mijn kinderen ook: een dier heeft zijn leven gegeven voor jouw stukje vlees, alleen daarom al mag je het nooit zomaar weggooien."

Lees ook: alles over Boer Zoekt Vrouw

Wat ga je doen op de boerderij van Yvon?

"Op de boerderij heb ik samen met boer Frans geschoffeld en we hebben de eerste eitjes geraapt. Het was bijzonder om Yvon zelf aan het werk te zien. Ze weet nu hoe het is om achter ontsnapte varkens aan te moeten rennen terwijl ook de knoflook onder water staat en dringend geoogst moet worden. Dat is het boerenleven: je moet voortdurend je prioriteiten op orde hebben."

Onze Boerderij: En Nu Zelf is elke zaterdag om 19:05 uur te zien op NPO 1.

Meer over