Interview: Brecht van Hulten over 25 Jaar Kassa

30 mei 2015 13:00 | sterren | Door Televizier

© Taco Smit - VARA

Kassa bestaat 25 jaar. Dat viert presentatrice Brecht van Hulten met een speciale jubileumuitzending. Als het aan haar ligt, komen er nog zeker 25 jaar bij.

Je presenteert Kassa nu 4,5 jaar. Hoe kijk je daarop terug?

"In de eerste twee seizoenen moest ik in het oude format en decor mijn eigen weg een beetje vinden. Vanaf het moment dat we Kassa moderniseerden, past het programma me als een jas. Inhoudelijk heb ik er een berg ervaring bijgekregen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat de kijker eerst zelf de kans moet krijgen om te constateren dat een geïnterviewde zijn pr-praatje afdraait, om de hete brij heen draait of regelrecht zit te liegen. In het begin kapte ik zo iemand meteen af, ook omdat zo’n live-gesprek in een paar minuten moet zijn afgerond. Maar de kijker denkt dan: wat onbeleefd van dat mens! Dus nu laat ik een gast meestal rustig uitpraten, althans in het begin. Daarna pak ik hem alsnog aan, als dat moet. Dat hoort nu eenmaal bij een consumentenprogramma; wij maken geen talkshow."

Wat maakt Kassa leuk om te doen? 

"Het is een prettige mix. We krijgen belangrijke zaken voor elkaar, maar doen ook de tests. Daarin kan ik me uitleven met een kok in de studio, een zangkoor dat scheer­schuim uitprobeert of een damesrugbyteam dat mascara test. Dat is een beetje keten, en ja, daar houd ik ook van. En omdat het live is, moet het goed zijn. Dat vind ik een prettige spanning."

Waar ben je het meest trots op? 

"In 25 jaar zijn er veel dingen dankzij Kassa geregeld. Zo toonden we jaren geleden al aan dat mobiel bellen veel te duur was, omdat per minuut werd afgerekend. Nu moet elke provider ook een abonnement hebben, waarin je per seconde betaalt. En zo zijn er meer zaken die door onze tussenkomst zijn geregeld. Helaas is de consument nog vaak de dupe, dus wat mij betreft: nog 25 jaar erbij."

Elke week testen jullie een ­product. Hoe reageren ­fabrikanten op de uitslag?

"De Kassa-test is een serieus fenomeen. Na de mascaratest gingen de winnende merken er onmiddellijk mee adverteren: door Kassa als beste getest!"

Heb je zelf wel eens de ­Belbus willen inschakelen? 

"Toen ik na anderhalf jaar Italië terugkeerde naar Nederland en een internet- en telefoonaansluiting probeerde te regelen, liep ik bij een grote Neder­landse telefoonmaatschappij tegen een muur van onbegrip en onkunde op. Ongeveer net zo frustrerend waren de pogingen om een Nederlands kenteken op onze Italiaanse auto te krijgen. Maar de Belbus bellen, is nooit in me opgekomen. Op zulke momenten word ik extra vasthoudend en strijdbaar." 

25 Jaar Kassa is zaterdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 1.

Meer over